Juryvoorzitter Adriaan van Dis maakt vakjury Film by the Sea 2016 bekend

Tijdens de jaarlijkse Amuse zijn de juryleden bekendgemaakt en is traditiegetrouw de nieuwe poster van het Internationale filmfestival Film by the Sea onthuld. Juryvoorzitter Adriaan van Dis introduceerde de nieuwe vakjury. Deze zal later dit jaar bestaan uit de volgende leden: Saskia Noort, Winny Sorgdrager, Yentl Schieman, André van Drunen, Annelies Verbeke en Jaap Robben. Ook de Jongerenjury en de International Student Jury zijn aan het publiek gepresenteerd. Zijne Majesteit de Koning heeft de heer Leo Hannewijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De commissaris van de Koning in Zeeland, de heer J.M.M. Polman, heeft de versierselen tijdens de Amuse uitgereikt.

fbtsposter2016

Vakjury

De vakjury beoordeelt 12 nieuwe boekverfilmingen die, als onderdeel van het hoofdprogramma, in competitie worden vertoond. Juryvoorzitter Adriaan van Dis is voor het derde jaar op rij de voorzitter van de vakjury. In 2013 was hij jurylid. Van Dis is een gelauwerd schrijver die in de loop van zijn schrijverscarrière meerdere prijzen in ontvangst mocht nemen. Begin 2016 ontving Van Dis de Constatijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Saskia Noort schreef een groot aantal literaire thrillers, vier van haar boeken zijn inmiddels succesvol verfilmd. Zij verkocht meer dan 3 miljoen boeken, hetgeen haar Nederlands bestverkopende thrillerschrijfster ooit maakt. Winnie Sorgdrager is jurist en voormalig politica, ze heeft vele publicaties op haar naam staan en vervult diverse bestuursfuncties. Yentl Schieman vertrok op haar 18e van Zeeland naar Amsterdam om daar aan de Toneelschool & Kleinkunstacademie te gaan studeren. Ze vormt samen met Christine de Boer het cabaret duo ‘Yentl en de Boer’. André van Duren is regisseur/scenarist. Hij is bekend van films als ‘De bende van Os’ en begin dit jaar draaide ‘De Helleveeg’ in de Nederlandse bioscopen. Annelies Verbeke debuteerde in 2003 met ‘Slaap!’, waarvoor ze onder andere de Vlaamse Debuutprijs won. Ze schrijft romans, verhalenbundels, filmscenario’s en theaterteksten. Jaap Robben schreef meerdere jeugdboeken en poëzie. Hij brak bij het grote publiek door met zijn bekroonde roman ‘Birk’.

Na afloop van de Amuse kan Edwin Vinke’s Film by the Sea ‘Zilt’ burger worden geproefd, deze zal vanaf 1 juli op de kaart staan van CineCafé. Ook het Film by the Sea bier is na afloop verkrijgbaar.

Over Film by the Sea:

Film by the Sea is hét festival voor film en literatuur, dat is ontstaan in 1999 en inmiddels jaarlijks ruim 42.000 bezoekers naar CineCity in Vlissingen weet te trekken. Door de komst van de CCXL-zaal met een capaciteit van ruim 700 zitplaatsen, is de verwachting dat het bezoekersaantal dit jaar flink zal toenemen. De 18e editie van Film by the Sea vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 18 september.

Bezoek voor meer informatie: www.filmbythesea.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *