Kabinet komt met steunpakket van tientallen miljarden voor bedrijfsleven

Het steunpakket voor bedrijven die door het coronavirus met economische problemen kampen, zal zeker 10 tot 20 miljard euro per kwartaal kosten. Dat maakte minister Wopke Hoekstra (Financiën) gisteren bekend.

Het kabinet trekt de knip voor ondernemers die in de problemen komen door de uitbraak van de corona-pandemie. Om te voorkomen dat veel mensen hun baan verliezen, kunnen bedrijven een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom vragen van werknemers. De overheid vult de uren die werknemers minder werken vanwege de problemen aan.

Ook staat de overheid garant voor overbruggingsleningen die bedrijven aanvragen. De garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf werd al verruimd wegens de coronacrisis. Ook voor grote bedrijven komt er meer geld beschikbaar. Het budget wordt verhoogd van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro.

Hoekstra: ‘Alles uit de kast’
Hoekstra gaf al eerder aan dat het kabinet bereid is alles uit de kast te trekken om Nederland door de coronacrisis heen te loodsen. ,,De afgelopen jaren hebben we niet alleen veel geïnvesteerd in de samenleving, maar ook de overheidsfinanciën op orde weten te brengen”, aldus de bewindsman. ,,Dat hebben we gedaan om moeilijke tijden zoals die nu zijn aangebroken goed door te komen.”

Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4.000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca en de cultuursector kunnen daar aanspraak op maken, stelt minister Eric Wiebes (Economische Zaken).Noodpakket voor economie
De tegemoetkoming is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet heeft gepresenteerd. Dat bevat ook andere maatregelen die bedrijven lucht moeten geven om de uitbraak van het coronavirus te doorstaan. Het gaat om maatregelen voor de korte termijn, zoals uitstel van de belastingafdracht, en steunmaatregelen voor de langere termijn.

Bedrijven die in ernstige problemen komen doordat ze bijvoorbeeld nauwelijks klanten en/of personeel meer hebben, kunnen aankloppen bij een ‘noodloket’, zegt Wiebes. Welke bedrijven precies in aanmerking komen, maakt hij binnenkort bekend. De regeling is bedoeld voor bedrijven, met name het midden- en kleinbedrijf, die de deuren voorlopig hebben moeten sluiten.

Hulp voor zzp-ondernemers
Zzp-ondernemers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum. De strenge voorwaarden die normaliter gelden voor deze steun, laat het kabinet vervallen. En de uitkering wordt versneld toegekend.De eenmansbedrijfjes hoeven de ‘bijzondere bijstand’ niet terug te betalen, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Omdat de nood zo hoog is, hoeft een zzp-ondernemer niet eerst zijn spaargeld aan te spreken of te leunen op het inkomen van zijn partner. Duurt het doorgaans dertien weken voor de bijzondere bijstand wordt uitgekeerd, nu kan dat volgens Koolmees binnen vier weken. Bovendien kunnen zzp-ondernemers om een voorschot vragen. Wel vraagt Koolmees om wat geduld, omdat de regeling nog moet worden uitgewerkt. ,,Loop dus niet morgen al naar de gemeente.”

Zzp-ondernemers luidden de afgelopen dagen de noodklok nu velen van hen door de virusuitbraak hun opdrachten verliezen. Ze hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering en vaak weinig reserves om het even te kunnen uitzingen zonder inkomen. Er vallen harde klappen bij een grote groep zzp-ondernemers, zegt Koolmees, maar ‘we zullen ze niet in de kou laten staan’.

Lees hier verder…
Bron: De Ondernemer.nl
Foto: ANP

Noodpakket voor banen en economie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *