Kamer van Koophandel adviseert bij bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen is als meeliften op een rijdende trein. Minder regelwerk en een grotere overlevingskans. Vooral als de overname een uitbreiding van de al bestaande onderneming betreft. Sandra Olree uit Zierikzee waagde de sprong, zij nam een deel van het bedrijf van haar vader over.

“Ons stadsdistributiecentrum stond nog in de kinderschoenen toen de mogelijkheid voor overname zichvoordeed. Ik zag het als een buitenkans”, zegt Sandra Olree (34). Samen met haar man Jan Olree (44) runt ze SDC Zeeland BV. Met één vrachtwagen en verschillende bestelbusjes verzorgt het echtpaar de distributie van goederen in binnensteden. Zelf noemt Sandra dit ‘the last mile’. Sandra’s vader, Kees van de Velde, is mede-eigenaar van Biene Velde Transport, een internationaal transportbedrijf met een vloot van vijfentwintig vrachtwagens. In het voorjaar van 2011 biedt Kees om gezondheidsredenen zijn bedrijf te koop aan. Een complete overname is financieel niet haalbaar voor Sandra en Jan. Wel zien ze mogelijkheden een deel van het bedrijf over te nemen. Negen vrachtwagens gaan naar het ondernemersechtpaar. De rest, inclusief de goodwill, gaat naar een derde partij.

Actiepuntenlijst
Voordat het zo ver is laten de kopers zich informeren over wat hen te wachten staat. Ze steken hun licht op bij de Kamer van Koophandel, de eigen accountant en bij banken. Ook via internet vinden ze veel informatie over bedrijfsovernames. De administratie van vaders bedrijf wordt uitgeplozen en er wordt met zijn klanten gesproken. Een actiepuntenlijst verschijnt met zaken als nadenken over een logo, nagaan of de computersystemen compatibel zijn, telefoonnummers
overzetten en tal van andere zaken. “Natuurlijk komt er veel op je af”, zegt Sandra. “Maar laat je niet gek maken en
laat je door verschillende partijen bijstaan. Zo hebben wij voor het bepalen van de waarde van de vrachtwagens een
erkend taxatiebureau in de arm genomen. Dat verliep soepel.”

Creativiteit
De overname loopt op rolletjes. In tijd van drie maanden is alles rond en legt een advocaat de afspraken vast. Echter, een
grote tegenvaller is de financiering, zegt Sandra. “Ondanks de redelijk goede cijfers van mijn vaders bedrijf is er geen bank die ons wil helpen. Ze zien ons als starter en daarom willen banken dat we ruim dertig procent van ons eigen vermogen in de overname stoppen. Het is zwaar om alles zonder financiering te doen, maar met wat creativiteit lukt het. Ik ben ervan overtuigd dat we hier uiteindelijk sterker uitkomen.”

Overnamedagen
Geïnspireerd door dit verhaal? De Kamer van Koophandel houdt in mei de Overnamedagen. Op dinsdag 8 mei voor verkopers in Middelburg en op donderdag 10 mei voor kopers in Goes. Ondernemers met plannen voor aankoop of verkoop van een bedrijf kunnen er terecht voor informatie en advies, workshops, presentaties en netwerkbijeenkomsten.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *