KENmerk ‘duurzaam bosbeheer’

Tijdens de Zeeuwse Dag van de Duurzaamheid op 11 november in Terneuzen ondertekenden vier Zeeuwse gemeenten de Zeeuwse Beleidsverklaring Duurzaam Bosbeheer. Met deze ondertekening spreken de gemeenten Vlissingen, Terneuzen, Hulst en Kapelle de intentie uit om enkel nog hout- en papierproducten uit duurzaam beheerd bos in te kopen.

Anders dan de gebruikelijke FSC-convenanten die door overheden en woningbouwverenigingen zijn ondertekend, verklaren deze gemeenten hiermee niet exclusief naar één keurmerk te vragen, maar meerdere keurmerken te accepteren als bewijs voor het kénmerk duurzaam bosbeheer: PEFC en FSC en mogelijk andere keurmerken op basis van gelijkwaardige principes.

Naast het feit dat de Europese aanbestedingswetgeving niet toestaat dat overheden naar één keurmerk verwijzen is het ook een bewuste keuze om duurzaam bosbeheer zo breed mogelijk te bevorderen. Jacques Damen, wethouder milieu en natuur van de gemeente Vlissingen legt dit uit: “Er is meer op de wereld dan alleen FSC. Door meerdere keurmerken te erkennen, hebben onze inkopers meer gecertificeerde leveranciers en producten om uit te kiezen. Door niet in een monopolie gevangen te zijn kunnen wij zo méér hout en papier duurzaam inkopen! Dat is goed als je duurzaam bosbeheer wilt bevorderen en goed voor de marktwerking”.

Onderdeel van de beleidsverklaring is dat leveranciers hun producten aantoonbaar gecertificeerd gaan leveren. Dit betekent dat zij een zogenaamd Chain of Custody-certificaat nodig hebben, welke inhoudt dat een externe partij controleert of de leverancier daadwerkelijk gecertificeerd materiaal heeft ingekocht en dit vervolgens verkocht heeft aan de gemeente. Alleen dan is er de zekerheid van herkomst uit een gecertificeerd en duurzaam beheerd bos.

Het Chain of Custody-certificaat is voor zowel FSC als PEFC in één keer te behalen. Bedrijven die reeds één van beide certificeringen bezitten kunnen het FSC of PEFC certificaat er eenvoudig bij krijgen.

Voor meer informatie: PEFC Nederland | T: 030-6930040 | E: info@pefcnederland.nl | W: www.pefcnederland.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *