Kennisdeling: Nieuw Europees betaalsysteem SEPA

Per 1 februari 2014 wordt binnen Europa een nieuw betaalsysteem genaamd SEPA (Single Euro Payments Area) ingevoerd. Hierbij zullen alle bankrekeningnummers binnen 32 Europese landen worden aangepast aan het IBAN formaat. In Nederland zal elk bankrekeningnummer gaan bestaan uit 18 tekens, opgebouwd uit een combinatie van landencode, controlegetal, bankcode en het bankrekeningnummer. Ook uw organisatie wordt door deze ontwikkeling geraakt. U moet hierbij onder andere denken aan de volgende punten:

• Alle basisgegevens in uw administratie (medewerkers, debiteuren en crediteuren) moeten worden geactualiseerd op basis van het IBAN format.
• SEPA-betalingen bevatten extra velden voor cliënten factuurinformatie. Naam, adres en woonplaats moeten worden meegegeven met de betaling. Banken mogen geen informatie meer afbreken of achterwege laten.
• Uw software dient tijdig SEPA-proof te zijn.
• Er komen nieuwe verplichtingen voor het uitvoeren van automatische incasso’s. Dit betreft het (opnieuw) verkrijgen van toestemming voor een automatische incasso en het doen van een melding voorafgaand aan de uitvoering van de automatische incasso.
• Het informeren van uw klanten en leveranciers over uw nieuwe IBAN nummer.
• Uw software dient tijdig SEPA proof te zijn.

Softwareleveranciers zullen wijzigingen in verband met de invoering van SEPA waarschijnlijk alleen doorvoeren in de nieuwste releases waardoor een update van uw applicatie noodzakelijk kan zijn. U wordt geadviseerd tijdig te starten met het inventariseren van de effecten voor uw bedrijfsvoering en een stappenplan van de te nemen maatregelen op te stellen. Uw adviseur kan u hierbij ondersteunen

Rutger Peelen | Baker Tilly Berk

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.