Kennisdeling: Waar wringt de schoen?

Wij begeleiden ondernemers die werkzaam zijn in de meest uiteenlopende sectoren. Helaas blijkt uit de praktijk dat veel ondernemers pas hulp inroepen op het moment dat zij geconfronteerd worden met een probleem.

Tijdens het eerste gesprek stellen we de vraag: Waar wringt de schoen? Veel ondernemers antwoorden dan: “Ja, de markt zit tegen.” Op zich is dat een antwoord op de vraag maar niet het antwoord dat we zoeken. Hoe heeft u als ondernemer uw proces aangepast zodat u een passende oplossing hebt gevonden voor een slechte markt?

Alles wat goed of fout gaat in een onderneming vertaalt zich in financiële resultaten. Als veel goed gaat dan maakt de onderneming winst, zo niet dan ontstaat verlies. Door op zoek te gaan naar het “alles”, het verhaal achter de cijfers, krijgt u inzicht in het werkelijke probleem.

Als blijkt dat het probleem aan het begin van het proces ontstaat, bijvoorbeeld u heeft alleen maar klanten die u geen winstgevend tarief willen betalen dan kunt u uw chauffeur de opdracht geven om 120 kilometer per uur te rijden, het zal nooit een winstgevende rit worden.

Moraal van dit verhaal is: zorg dat u weet waar het mis gaat in uw onderneming en pas uw proces aan. Besteed ook aandacht aan uw secundaire processen zoals: personeel, administratie & ICT. Zo overleeft u een crisis!

Dankfried Verhage | Claassen Molenbeek & Partners

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *