Kingfish Zeeland daagt ons uit tot het uiterste te gaan

“Voor het eerste overleg moest ik nog door de modder naar een barak lopen. Dat is ongeveer anderhalf jaar geleden. Nu staat er een fantastische duurzame viskwekerij. We gaan een volgende fase in. Het is aan ons om Kingfish Zeeland daar zo goed mogelijk bij te begeleiden.”

Armando Hermes, senior manager en registeraccountant, is enthousiast over de keuze van Kingfish Zeeland om met Baker Tilly Berk in zee te gaan. Zelden werden zijn kennis en doorzettingsvermogen zo op de proef gesteld. Samen met supervisor Leon de Visser, komt hij regelmatig bij Kingfish Zeeland. Kees Kloet, operationeel directeur bij Kingfish Zeeland, waardeert de rol die zij spelen. “De lijnen zijn kort en ze reageren alert en snel.”

Duurzame kweekmethode
Het avontuur van Kloet begint ettelijke jaren terug als hij op zoek gaat naar een kweekvis, die snel groeit, sterk is en smáákt. Hij komt uit bij de yellowtail kingfish, een goed alternatief voor tonijn. “Na tal van pilots en onderzoeken is de conclusie: we gaan ervoor.” Een toevallige ontmoeting in Denemarken met de Israëli Ohad Maiman leidt tot een partnership. Samen gaan ze yellowtail kingfish kweken in recirculating aquaculture systems (RAS), een duurzame methode waarbij water continu wordt rondgepompt en gezuiverd. Ohad weet een groep investeerders te interesseren. Daarmee komt de financiering rond. Hij wordt algemeen directeur van het bedrijf en Itay Young de financieel directeur.

‘Be in control’
Itay neemt contact op met Baker Tilly Berk als het bedrijf eind 2016 een jaarrekening en accountantsverklaring nodig heeft. Een bewuste keuze om juist dit lokaal gevestigde accountantskantoor te benaderen. Zij beschikken over een sterk internationaal netwerk en Armando heeft ervaring met zakendoen in Israël. “Het eerste jaar was direct vrij complex”, legt Armando uit. “We liepen tegen allerlei vragen aan, zoals hoe waardeer je broedvissen en hoe zorg je dat het kweekproces administratief en financieel wordt beheerst? Vanuit de werkzaamheden voor de jaarrekening, breiden de activiteiten geleidelijk uit.” Leon vult aan: “We zaten middenin de investeringsfase. Het is dan belangrijk om goed inzicht te hebben in de uitgaven en de kaspositie. Met ons product ‘Be in control’ bieden wij dagelijks inzicht in de financiële positie van Kingfish. Daarnaast introduceerden wij een goedkeuringsplatform voor inkoopfacturen, waarmee de directie facturen eenvoudig kan beheren, accorderen en betalen.”

Juiste interne organisatie
Terwijl Leon en Armando verder bouwden aan een goede, administratieve organisatie, ging de bouw onderaan de Zeelandbrug verder. Er verrees een enorme hal, waar de vissen in bassins gekweekt worden. Met de groei van het bedrijf, neemt ook het aantal medewerkers toe. Baker Tilly Berk ondersteunt Kingfish Zeeland ook op het gebied van salarisadministratie en allerlei HR-vraagstukken. “We verschuiven de focus nu naar de verkoop van onze vis”, vertelt Kees. “Baker Tilly Berk beweegt daarin mee, en zorgt opnieuw voor de administratieve organisatie hiervan.” En dat niet alleen, volgens Armando. “We onderzoeken ook de mogelijkheid van fiscale faciliteiten en subsidies.” De vissen zelf zijn al razend populair. Tijdens een recente Seafood beurs in Brussel is de belangstelling letterlijk rijen dik. Begrijpelijk vinden Armando en Leon. “Gerookt of als sashimi, alle bereidingswijzen zijn heerlijk.”

Baker Tilly Berk
Stationspark 8
4462DZ Goes
0113-24 20 00
goes@bakertillyberk.nl
www.bakertillyberk.nl

Tekst: Caroline Houmes
Fotograaf: Marijana Pajovic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *