Klimaatplan is economische zelfmoord 

De Groene Rekenkamer ziet het anders 

Ondernemers moeten zich niet gek laten maken door de klimaatplannen van het kabinet. Dat vindt Theo Richel van de Groene Rekenkamer. “Als ondernemers zich meer laten horen, zal het kabinet inzien dat doorzetten economische zelfmoord is.”   

De Groene Rekenkamer is een groep wetenschappers en journalisten die kritisch zijn over de klimaatverandering en de wetenschappelijke basis van beleidsvoornemens. “Het milieubeleid is gebaseerd op bangmakerij door de milieubeweging, niet op actuele wetenschap”, zegt Theo. “Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze de klimaatverandering zelf kunnen waarnemen, maar dat is onzin. Zoiets kun je alleen achteraf concluderen, als dertig jaar lang het weer duidelijk is veranderd. Tot nu toe is alleen de temperatuur ongeveer driekwart graad gestegen. Die zal naar verwachting nog iets door stijgen, maar er is geen enkele reden om dat te vrezen.” 

Door het verbranden van fossiele brandstoffen brengt de mens veel co2 in de atmosfeer, maar dat is volgens Theo geen probleem. “Co2 is plantenvoedsel. Meer co2 betekent meer voedsel op aarde. Als de co2-concentratie verdubbelt stijgt de rijstproductie in India met 30 procent, hebben wetenschappers berekend. In de afgelopen halve eeuw hebben we een enorme hoeveelheid onheilsvoorspellingen over ons heen gekregen en er is er geen een van uitgekomenIntegendeel, het gaat steeds beter met de wereld. Overal neemt de levensverwachting toe. De noordpool is nog steeds niet verdwenen.” 

Theo vreest dat als de Nederlandse klimaatplannen doorgaan, de energieprijzen nog verder stijgen. “Dat is funest voor de Nederlandse concurrentiepositie. Daar wordt vaak tegenin gebracht dat Nederland veel geld kan verdienen met innoverende windmolens en zonnepanelen, maar de productie daarvan is al voor een belangrijk deel naar China verdwenen.” Kritische geluiden tegen de klimaatplannen worden nauwelijks gehoord, constateert Theo. “Ook veel ondernemers denken dat de planeet aan het sterven is en dat zij daaraan medeschuldig zijn. In mijn visie zijn ondernemers juist degenen die de wereld hebben gemaakt tot de planeet waar steeds meer mensen gezonder en langer leven. Het is hoog tijd om daar weer trots op te zijn.” 

 

Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Linda Hemmes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.