Korte ketens zijn de toekomst

Zeeuwse streekproducenten werken altijd hard om consumenten van voedsel te voorzien. Deze streekproducent heeft het nu zwaar door de coronacrisis. Maar de aanvoer van verse producten is er, en de vraag naar vers voedsel bij de consument is groot. Korte ketens zijn de oplossing.

Korte ketens zijn niet nieuw in Zeeland. Veel Zeeuwse streekproducenten verkopen al jaren hun producten in een eigen boerderijwinkel, stalletje aan de weg of rechtstreeks aan de horeca. Minder schakels tussen producent en consument. Met de coronacrisis ontstaan overal in Zeeland nieuwe initiatieven op het gebied van korte ketens. Streekproducenten zoeken creatief naar nieuwe afzetkanalen, openen de deuren van hun erf of leveren aan huis.

“Onze Zeeuwse streekproducenten hebben het moeilijk. Als enkele schakels uitvallen, vallen vervolgens hele ketens stil. Met alle gevolgen van dien. Dat zie je nu gebeuren. Daarbij komt nog dat de toerist, een belangrijke afnemer, voorlopig niet in Zeeland komt. De nood is hoog. Daarom willen we de Zeeuwse eilanders vragen lokale streekproducten te kopen bij de boerderij- en/of landwinkel, slager, groenteboer, visdetaillist, bakker en lokale winkelier in het dorp of de streek. Koop altijd, maar juist nu, producten van eigen land en uit eigen zee!” zegt Caroline Melissant, coördinator van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct, die sinds januari 2019 de functie als coördinator heeft overgenomen van haar voorganger Sabine Verburg.

Melissant geeft de consument als tip mee de website www.keurmerkzekerzeeuws.nl te bezoeken waarop meer dan 150 erkend Zeeuwse streekproducten van het land en uit de zee en meer dan 130 producenten staan met contactgegevens. “Door alle landelijke maatregelen verandert de situatie per dag. Houd de social mediakanalen van jouw streekproducent in de gaten. Zij informeren heel frequent momenteel waar en hoe hun producten verkrijgbaar zijn. Laten we als consument die moeite nemen en elkaar helpen. Nu en straks ook na de crisis.”

Regionaal keurmerk
“De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel neemt sterk toe. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. Een onafhankelijke organisatie die de herkomst van de producten garandeert, is daarvoor een vereiste. Daarom ondersteunen wij de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct al vanaf de oprichting.”, zegt Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland.

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct is licentiehouder, uitgever en beheerder van het Zeeuwse streekkeurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct. Het streekkeurmerk garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.

Promotiecampagne streekproducten
Het belang van korte ketens, kopen bij de boer en eten van dichtbij wordt door deze crisis onderstreept. Daarom zal Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct zich nog harder inzetten voor ketensamenwerking in Zeeland en een publiekscampagne opzetten ter promotie van het Zeeuwse streekproduct. De stichting wil kennissessies organiseren voor streekproducenten met aandacht voor wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, etikettering en meer. Maar ook is in de plannen opgenomen om een product als ‘Zeeuws Streekproduct van het jaar’ uit te roepen en daarmee bekendheid te genereren voor de vele streekproducten in Zeeland.

Bron: Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.