Kostenbesparing én winst voor het milieu

 

sloewarmteJaarlijks 2,5 miljoen kubieke meter aardgas besparen en naar verwachting 4.300 ton minder CO2-uitstoot. Dat is het resultaat van een nieuw samenwerkingsverband in de Zeeuwse Havens: Sloewarmte. “Dit is echt een win-win-situatie.”

“Tot wel tachtig procent van het energieverbruik in bepaalde industrietakken gaat verloren aan restwarmte,” legt Piet de Boks, managing director bij Sloewarmte uit. “Zonde, want op die manier verdamp je dure energie. Kun je die restwarmte hergebruiken, dan bespaar je dus aan twee kanten energie: een besparing op primaire brandstof bij de afnemer en een besparing voor het  koelen van de restwarmte bij de leverancier. Ook in de Zeeuwse Havens hebben veel bedrijven deze uitdaging. Zo groeide het idee hier concreet mee aan de slag te gaan.”

Olie zuiveren en kantoren verwarmen
In 2014 ontstond een joint venture tussen Martens Cleaning, Zeeland Seaports en Evides Industriewater. Piet de Boks legt uit hoe het proces in zijn werk gaat: “Bij Zeeland Refinery komt tijdens het productieproces restwarmte vrij met een temperatuur van 140°C. Deze restwarmte wordt vervolgens door een goed geïsoleerde pijpleiding van 2,7 kilometer getransporteerd naar Martens Cleaning. Die gebruikt het hete water om gebruikte olie van (zee-)schepen te zuiveren en geschikt te maken voor hergebruik. Er gaat ook een aftakking van de leiding naar de COVRA. Die zet de restwarmte in voor de klimaatbeheersing in haar verwerkingsgebouwen en het kantoor. Na gebruik gaat het water terug naar Zeeland Refinery, die het weer gebruikt als koelwater in haar productieproces. Uiteindelijk is het water afgekoeld tot 70°C.”

Optimaal isoleren
Bij het aanleggen van de infrastructuur waren er een aantal knelpunten. “We moesten een primaire dijkkruising passeren met de leidingen. Dat bracht vertraging met zich mee. Ook waren er wat meerkosten door de hoge temperatuur van het water. De isolatie van de pijpleiding moet optimaal zijn, anders verlies je tijdens het transport een hoop warmte. Het aanleggen van de infrastructuur is echt een investering voor de lange termijn. Het zou dus mooi zijn als er andere grote bedrijven in de nabije omgeving van het warmtenet aanhaken. Die mogelijkheden zijn we nu aan het verkennen. De afspraak is dat we de meer-opbrengsten van Sloewarmte weer investeren in soortgelijke projecten.”

Green Deal
Sloewarmte is onderdeel van de Green Deal die de provincie Zeeland en Zeeland Seaports in 2011 hebben gesloten met het Ministerie van Economische Zaken. Het project vergt een totale investering van drie miljoen euro. De Rijksoverheid draagt anderhalf miljoen euro bij en de Provincie Zeeland tweehonderdduizend. De overige investeringen zijn gedaan door Sloewarmte BV, Zeeland Refinery, Martens Cleaning en COVRA.

 

Tekst: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.