Krachtenbundeling van kennis en kunde

Samenwerken is het toverwoord als het gaat om complexe materie en ingewikkelde vraagstukken. In een wereld waarin we steeds innovatiever, efficiënter en slagvaardiger te werk moeten gaan is het zelfs een noodzakelijke randvoorwaarde om te kunnen overleven. Niet zo gek dus dat vanuit deze gedachte de ideeën zijn ontstaan voor de oprichting van het Maintenance Valuepark (MVP) Terneuzen. Een bedrijvenpark waar een diversiteit aan onderhoudsbedrijven geclusterd is, die op één of andere manier allemaal verbonden zijn aan de procesindustrie.

Door de samenvoeging van vestigingen en de oprichting van decentrale locaties kunnen onderhoudsbedrijven hun faciliteiten efficiënter benutten en aanzienlijke kostenbesparingen realiseren. Bedrijven zijn samen in staat grotere of complexere opdrachten aan te nemen, er kunnen gezamenlijke investeringen worden gedaan en de samenwerking zal leiden tot een professionalisering van de sector. “Het verbeteren van de onderhoudsprocessen is de drijvende kracht achter deze ontwikkelingen”, geeft programmadirecteur Rob Rutjens aan.

Ambitieuze plannen
Het Maintenance Valuepark heeft zich ten doel gesteld om binnen enkele jaren uit te groeien tot het knooppunt van kennis en competenties op de onderhoudsfunctie binnen de procesindustrie. Door een nauwe samenwerking met opleidingsinstituten binnen Zeeland en de rest van Nederland kunnen de behoeften uit het bedrijfsleven beter op elkaar afgestemd worden. Het Kennis- en Innovatie Centrum (KI<) én de Leer- en Werkomgeving (LWO) zullen een prominente plaats krijgen in dit geheel en zullen er voor moeten zorgen dat de afstemming tussen opleiding en praktijk perfect op elkaar afgestemd worden. De plannen gaan zelfs nog iets verder en reiken buiten de landsgrenzen. De ambitie is om binnen enkele jaren wereldwijd erkend te worden als dé locatie op het gebied van onderhoudsprocessen in de procesindustrie.

Realisatie
Terwijl de deelnemende partijen al gestart zijn met nieuwe samenwerkingsvormen en innovatieve projecten, zal de uiteindelijke realisatie van de bouw van het Maintenance Valuepark nog even op zich laten wachten. Eerst moeten alle vergunningen, procedures en financiële afwikkelingen afgerond zijn alvorens te kunnen starten. Als vestigingsplaats voor het MVP ligt er nu een optie op een deel van het terrein tussen de Westerscheldetunnelweg en het sluizencomplex, die via het Tunneldak verbonden zijn met één van de grotere terreinen van de procesindustrie in Terneuzen. Een gebied waar nog volop ruimte is om te bouwen en dat niet ver van de procesindustrie in het Sloegebied en de rest van de Kanaalzone ligt. Zo is er ruimte voor bedrijven die direct gerelateerd zijn aan onderhoudsfuncties in de procesindustrie. Daarnaast wordt er ruimte gecreëerd voor faciliterende diensten en tenslotte is er een categorie van bedrijven die zorgt voor extra economische impulsen in de vorm van opleidingsinstituten, verhuurbedrijven en bv tankstations. Het zal nog even duren, maar dan zou “World Capital of Maintenance” wel eens een feit kunnen worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *