Lage werkloosheid slecht voor Zeeland

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) praat en lobbyt voor 400 aangesloten Zeeuwse bedrijven met overheden en andere bedrijven. Secretaris Cees Pille is de spil binnen deze organisatie. Een Rotterdammer, die eind 2015 het stokje, of liever de iPad, van de alom bekende Wies Saman overnam. BZW is een onderdeel van VNO-NCW, een ‘powerhouse’ in Den Haag. Pille: “Ik probeer via die route veel issues in Den Haag op tafel te krijgen”.

Speerpunten
“De industrie en logistiek zijn enorm belangrijk voor de economie in Zeeland, dat wordt door Den Haag te weinig gezien, en ook niet altijd voldoende in Zeeland. Er werken zóveel mensen bij DOW, Zeeland Refinery en bij Yara. Ze liggen wat uit het zicht.. (Pille grijpt onmiddellijk naar zijn tas met statistieken): In en om de haven werken zo’n 32.000 mensen! 18% van de werkgelegenheid in Zeeland is havengerelateerd en dan komt het afgeleid werk er nog bij. De welvaart van de streek begint bij de welvaart van bedrijven. Als mensen niks verdienen dan is er niks te besteden.”

Transport
“De infrastructuur, het goederenvervoer kan altijd nog beter, zowel in het Sloegebied als in Zeeuws-Vlaanderen. Als je vanuit Zeeland naar Antwerpen wil met een goederentrein dan moet je bijna eerst naar Rotterdam. Dat duurt eeuwen. Dat moet beter. Ook moeten de wegen richting Vlaanderen nog af.” “Die directe snelle lijnen leveren meer winst op dan je zou denken. In Goes vinden steeds meer meetings plaats omdat de lijnen kort zijn. We hebben geen files, de tijdwinst van de A4. Onze regio ligt ineens veel centraler. Hierdoor verbetert het vestigingsklimaat enorm.” Voor Pille is Zeeland en West-Brabant één: “Ik zie het zelf als een ‘Randstad’ van steden: De Brabantse ring, Antwerpen, Gent, daarin vormt de Zeeuwse delta een soort blauw hart. Ik zie dat er bedrijven uit Brabant en Zeeland naar elkaar lonken. De banden zijn sterker dan je op het eerste gezicht zou denken.”

Toekomst
Pille: “De werkgelegenheid in Zeeland baart ons, BZW, grote zorgen. De economie trekt aan. Zeeland kent 4% werkloosheid. Mooi, maar dat betekent ook dat we steeds
moeilijker aan personeel komen. Het veroudert en de instroom is beperkt. De jongeren kiezen niet voor techniek, terwijl daar de toekomst ligt. Hou Zeeland daarom aantrekkelijk voor de jongeren tussen de 25-35 en denk ook over banen voor hun partners!”

“Ik kom uit Rotterdam en was positief verrast over Zeeland. Het onderwijs is goed, je kunt gezellig ergens een biertje drinken er zijn goeie podia. Alleen: Zeeuwen lopen niet te koop met hun kwaliteiten. Buiten de provincie is het beeld van Zeeland nog steeds ‘een hotel, drie campings en een strand’. Maar het is zoveel meer! Gunstige huizenprijzen en de voorzieningen zijn top. Ga van je eigen kracht uit.”

 

Tekst: Bert van Leerdam
Fotografie: Bert van Leerdam

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"16376","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */