Kennisdeling: Laptops en Nutricia

Soms zie ik er best tegenop om weer een hele dag onderweg te zijn. Toch is iedere reis anders en maak ik gelukkig van alles mee. Als ik naar Qingdao reis vlieg ik de laatste tijd meestal eerst naar Moskou, om daar vervolgens over te stappen richting Beijing en dan via een binnenlandse vlucht in Qingdao te komen. Meestal ben je dan toch zo’n dertig uur zoet. Dit reisschema klinkt heftig, maar scheelt me toch enkele honderden euro’s. Beetje aan de kosten denken af en toe! Bovendien is er geen rechtstreekse vlucht naar Qingdao, je moet sowieso via Beijing of Shanghai vliegen. Die paar uur extra kunnen er dus ook nog wel bij.

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik net aangekomen in China. Een vermoeiende maar hele leuke reis!

Tijdens het inpakken van mijn koffer werd ik al door meerdere mensen gebeld met de vraag of ik spullen mee wilde nemen vanuit Nederland naar China. Vaak zijn het bijvoorbeeld samples van klanten. Een van de meest populaire producten is melkpoeder voor kinderen. Na wat schandalen met dodelijke afloop en serieuze product recalls vanuit Chinese bedrijven die melkpoeder produceren is de vraag enorm. Nutricia schijnt geweldige kwaliteit te leveren, maar in China is het nergens te krijgen. Vandaar dat ik regelmatig kilo’s Nutricia meesleep het vliegtuig in.
Gelukkig ben ik niet de enige, ook de koffers van de Chinese stewardessen zitten er vol mee!

Mijn koffer was uiteindelijk 10 kilo te zwaar en de helft van mijn spullen liggen nog thuis! Naast de dozen melkpoeder werd me ook gevraagd 10 scheerapparaten en 3 laptops mee te nemen. Liep er in ieder geval weer als een pakezel bij. De mensen van de security konden een lachje niet onderdrukken en ook bij de check in China waren ze allemaal erg nieuwsgierig. Je heb in ieder geval overal aanspraak.

Zoals wellicht bekend zijn de extra kosten normaal dertig euro per kilo, maar ik kan zeggen dat het glimlachen naar een grondstewardess van ongeveer mijn leeftijd wonderen doet! Niks bijbetaald en ik kon bij de nooduitgang zitten. Een prettige bijkomstigheid na het nachtje van twee uur slaap de dag ervoor. Ik had weer eens geen afscheid kunnen nemen van de gezelligheid in de kroeg, maar het was dan ook mijn laatste avond hier voor lange tijd.

Tijdens mijn reis naar Moskou zat ik naast een jonge IT-ondernemer van 27. Hij vertelde dat hij de lokale vorm van paypal in Azerbeidzjan opgezet heeft en een online ticketservice is gestart. Leuke gesprekken gehad. Het eindigde in een uitnodiging om naar Azerbeidzjan te komen. Leuk! Hij is binnenkort in China waarop ik hem ook heb uitgenodigd in Qingdao. Dat maakt deze manier van ondernemen ook zo interessant, je komt nog eens ergens!

De volgende reis is naar Guangzhou. Tegen die tijd is de Canton fair begonnen, de grootste beurs te wereld. Wordt interessant, ik houd jullie op de hoogte!

Door: Kevin Braam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.