Last-minute Brexit-advies

Brexit zorgt al jaren voor onzekerheid. Zelfs ten tijde van het schrijven van dit artikel is nog steeds veel onduidelijk. Maar één ding staat al als een paal boven water: Brexit heeft vanaf 1-1-2021 grote gevolgen op btw- en douanegebied. Je daarop voorbereiden is verstandig én mogelijk. Baker Tilly helpt je er graag bij.

Ook al zijn de (handels)afspraken tussen het VK en de EU nog steeds onduidelijk, dan betekent dat niet dat je als ondernemer alleen maar kunt afwachten. “Vanaf 1-1-2021 moet je echt diverse zaken geregeld hebben. Doe je dat niet, dan staan jouw producten straks vast aan de grens”, waarschuwt Marisa Hut, manager binnen het VAT & Customs Advisory team van Baker Tilly. Ze legt in hoofdlijnen uit op welke aspecten voorsorteren verstandig is.

Check huidige afspraken
“Kijk allereerst of de afspraken die je nu met VK-partijen hebt gemaakt Brexit-proof zijn”, adviseert Marisa. “Check onder welke Incoterms jij goederen levert of ontvangt naar/uit het VK. Waar deze voorheen van ondergeschikt belang waren, hebben ze vanaf 1-1-2021 grote impact. Ze bepalen namelijk mede voor welke douane- en btw-zaken jij verantwoordelijk bent, met alle kosten van dien. Er zijn verschillende Incoterms mogelijk, maar de twee uitersten zijn EXW en DDP.”

EXW of DDP Incoterm
Bij DDP is de leverancier van de goederen verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoer én invoer van de goederen aan deze en de andere kant van de grens. Bij EXW is de leverancier niet verantwoordelijk en liggen alle regelzaken bij de afnemer. “Ben jij zelf leverancier aan het VK, dan is het vanuit btw- en douaneperspectief af te raden een Incoterm als DDP overeen te komen met je afnemer.”

Vraag een EORI-nummer aan
Voor het regelen van douanezaken vanaf 1-1-2021 heb je een EORI-nummer nodig. “Koop je in uit het VK, dan vraag je het nummer in Nederland aan. Lever je goederen aan het VK, dan vraag je ook daar een EORI-nummer aan. Dat kun je nu al doen.”

Regel een Artikel 23-vergunning
“Als je met regelmaat goederen vanuit het VK invoert, doe je er goed aan een Artikel 23-vergunning aan te vragen. Deze zorgt ervoor dat je geen btw betaalt op het moment van invoer, maar dat de aangifte én aftrek van de btw achteraf gelijktijdig geregeld worden. Op die manier hoef je de btw dus niet voor te financieren.”

Verkoop aan consumenten
Heb je een webshop en verkoop jij producten aan consumenten in het VK? Let dan op! Per 1 januari 2021 gaat er naast Brexit nog iets veranderen in het VK, namelijk de e-commerceregels. In veel gevallen kunnen deze leiden tot btw-aangifteverplichtingen in het VK voor webshops.

Baker Tilly adviseert en regelt
En zo zijn er nog veel meer aandachtspunten om nu al rekening mee te houden. Op de site van Baker Tilly vind je veel informatie. Ook over bijvoorbeeld de gevolgen voor personeel, vestigingen en vennootschapsbelasting in het VK. Het hele team van Baker Tilly staat bovendien voor je klaar. “We geven je advies en kunnen alles voor je regelen. Wij doen dat aan deze kant van de grens en onze partners in het VK zorgen dat ook daar alles goed voor je wordt geregeld.”

Tips
Marisa besluit nog met enkele handige tips. “Lever je veel goederen aan het VK en ga je dat ook na 1-1-2021 op DDP-basis doen? Overweeg dan om jouw voorraad deels in het VK op te slaan. Dan hoef je maar één keer de douanezaken te regelen en niet per transactie. Tip 2: Koop jij jouw producten in via een non-EU land en verkoop je ze door aan het VK? Kijk dan of je die goederen rechtstreeks naar het VK kunt laten leveren of sla de goederen op in een douane-entrepot . Ben je transporteur? Check dan of jouw opdrachtgevers alles goed geregeld hebben, zodat jij straks niet vaststaat aan de grens. En dan nog een last-minute tip: Heb je binnenkort iets nodig uit het VK? Kijk of het nog voor 1-1-2021 geleverd kan worden. Begin 2021 wordt er namelijk veel vertraging aan de grens verwacht en verandert alles.”

Baker Tilly
Stationspark 8, Goes
0113 – 24 20 00

Redactie: Kim de Booij
Fotografie: Jan de Carpentier
Bron: Zeeland Business magazine 4-2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *