Lekker in je vel op kantoor

4. Lekker in je velPlanten op de werkplek dragen niet alleen bij aan een gezond binnenklimaat, ze zorgen ook voor een hogere productiviteit. Sommige Arbo-catalogi adviseren daarom om groen op de werkplek te gebruiken. Ondernemer Jan Sandee uit Kamperland vertelt over zijn ervaringen.

“Als ondernemer wil je graag dat je personeel gezond is. Wij hebben als hoveniersbedrijf veel medewerkers buiten lopen. Dat is topsport! Maar de mensen die op kantoor werken, zitten vaak hele dagen achter hun bureau. En zitten is naar mijn mening het nieuwe roken. Daar wilde ik dus een oplossing voor bedenken”, legt Jan uit. “Toen wij een nieuw kantoorpand aankochten, was dat een mooi moment om het roer om te gooien. We hebben nu bijvoorbeeld fietsbureau’s en een loopband, zodat de mogelijkheid om te bewegen altijd binnen handbereik is. Het is bewezen dat als je beweegt tijdens het lezen van je mail, je actiever wordt en efficiënter gaat werken. Willen mensen juist even ontspannen, dan kan dat op de massagestoel.”

Dalend ziekteverzuim

Ook aan de sfeer is bij het nieuwe kantoor van Sandee veel aandacht besteed. Jan: “Een groene omgeving doet iets met mensen: stress en negatieve gevoelens nemen 30 tot 60% af, net als vermoeidheid. Daardoor daalt het ziekteverzuim tot wel 14%. Dat hebben we bereikt door bijvoorbeeld een levende wand met veel beplanting en een moswand, die zacht en knuffelbaar is. Op andere plekken hebben we grote prints tegen de muur met een olijfgaard en lavendelveld. Niet alleen in de werkplekken, maar ook in de vergaderzalen. Daar krijgen we veel positieve reacties op. Door al die beplanting wordt de luchtkwaliteit beter. Het effect daarvan is, dat mannen meer ideeën krijgen en vrouwen creatiever worden.”

Totaalplan

En de buitenkant? “Het hele pand is een groene beleving”, legt Jan uit. “Binnenkort verschijnt er buiten een verticale tuin, een groen dak en veel natuurlijke materialen zoals gebakken houten deeltjes als muurbekleding. En we hebben nog meer plannen, want we zijn nu bezig met een kantoortuin voor tijdens de pauze, waar schommels komen te hangen. Zo kun je echt even helemaal loskomen van je werk. Ik adviseer ondernemers die overwegen hun kantoorpand ‘groen’ te maken, om eerst goed naar hun werknemers te luisteren: wat willen ze graag en ervaren ze als een fijne omgeving? Want als je personeel goed in z’n vel zit, stralen ze dat uit, ook in hun werk. En maak een totaalplan, want als je het half doet, is het zonde van de investering. Natuurlijk is met een complete verbouwing best veel geld gemoeid. Toch kun je ook klein beginnen: moswandschilderijen zijn er al vanaf 250 euro per m2. Je hebt er geen onderhoud aan en ze zijn geluidsisolerend, brandwerend en stofafstotend. Dat is mooi meegenomen!”

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *