Leren van verschillen

In onze serie over het Transitie Team Zeeland (TTZ) maken we dit keer kennis met Gitta Zijlma (46). Zij werkt bij DOW als Global Improvement Leader. Samen met een collega in Noord Amerika kijkt zij wereldwijd naar de strategie voor het omgaan met gas, water en licht en buigt zij zich over vragen als Wat gaan we wel en niet doen? Speerpunten zijn veiligheid, betrouwbaarheid en capaciteit.

Gitta: “Het TTZ is een soort programma waarin ik samen met allerlei mensen uit Zeeuwse bedrijven en overheden kijk naar bedrijfs- en regio-vraagstukken: Hoe kunnen we een verbindende factor zijn? Omdat onze achtergronden zo verschillen, leren we veel van elkaar en kunnen we die vraagstukken uit allerlei hoeken bekijken. Zo hebben we ons bij Zorgsaam gebogen over de dubbele vergrijzing en de mogelijkheden in de thuiszorg: minder mensen die het werk kunnen doen en meer mensen die zorg nodig hebben. Er bleek heel wat mogelijk met verschillende innovaties. Omdat dat ingewikkeld is moet je de organisatie de tijd geven om dat te implementeren. Er moeten processen veranderen. Wij hebben geadviseerd een groep met 6-7 personen de verantwoordelijkheid te geven voor die implementatie. Zij gaan er 1 dag in de week mee aan de slag en de andere dagen werken ze gewoon. Op de werkvloer praten ze er over met collega’s en die worden er zo bij betrokken en geven input. Na een paar maanden neemt een andere groep het over en zo groeit men in de nieuwe manier van werken”.

80-20 regel
Gitta zit vol praktische tips. Bijvoorbeeld: Hoe moet je, als er heel veel werk op je bord ligt, tijd winnen? “Dan kan de 80-20-regel helpen. Let maar eens op: 80% van het werk doe je in 20% van de tijd. Over de laatste 20% doe je 80% van de tijd. Een presentatie opzetten is zo gebeurd. Maar het afmaken ervan (streepje, kommaatje, puntje) kost vier keer zoveel tijd. Als je dat weglaat, win je enorm veel tijd en er is niemand die het ziet.”

Zeeland
Gitta komt zelf oorspronkelijk niet uit Zeeland: “Waarom doen we zo ons best om Zeeuwen die weggaan weer terug te halen? We kunnen ook focussen op niet-Zeeuwen zoals ik. Mensen uit de Randstad. Natuurlijk moet je ze vragen op het moment dat ze hun toekomst gaan bepalen. Bij DOW halen we nu mensen uit Zuid Europa. Bijvoorbeeld in Spanje is er een grote werkeloosheid onder hoog opgeleiden. Waarom moeten wij ze uit die landen halen en niet uit de Randstad?”

Zij heeft in ieder geval haar hart verloren aan Zeeland: “Het is iedere keer weer fantastisch als ik de haven van Terneuzen uitga en aan het roer van de boot van de DOW visclub de Westerschelde opvaar.”

 

Redactie: Bert van Leerdam
Fotografie: Linda Hemmes

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.