Lig niet wakker van uw personeel

“Wij wensen iedere ondernemer een goede nachtrust. Daar helpen wij bij door hem volledig te ontzorgen; van financiële vraagstukken tot aan personele kwesties. We kruipen als het ware in de huid van de onderne­mer. Zo kunnen we zijn zorgen doorgronden en oplossingen bieden. We leveren maatwerk, of het nu gaat om administratieve ondersteuning of strategisch personeelsmanagement. Veel klanten zeggen: dat is een goed advies, voer het maar uit, want zelf missen we de HR kennis en/of de capaciteit.”

Susan van der Heijden is HR-consultant bij Baker Tilly Berk. Door de aard van haar werk is zij meestal aan het werk bij opdrachtgevers. “Onze opdrachten variëren enorm. Je kunt denken aan het ontwerpen en implementeren van een hedendaagse beoordelingscyclus, (op afroep) adviseren van het MT of het coachen van leidinggevenden om hun teams optimaal te laten samenwerken. Ook het begeleiden van reorganisaties en cultuurverander-trajecten doen we regelmatig. Het is uitdagend. De ene dag ondersteun ik een ondernemer die het functioneren van een medewerker naar een hoger niveau wil tillen, de andere dag verzorg ik een workshop bij een bedrijf met honderd medewerkers om ‘eigenaarschap’ bij het personeel te ontwikkelen.”

HR issues die de nachtrust verstoren
‘’Een gemiddelde ondernemer is niet snel tevreden over het functioneren van zijn personeel. Dat is niet vreemd. Hij kiest bewust voor het ondernemerschap, met risico’s en verantwoordelijkheden. En dat terwijl mensen in loondienst juist voor zekerheid gaan. Vooral loyaliteit en ‘hart voor de zaak hebben’ scoren goed bij ondernemers. Dit moet uiteraard wel in balans zijn met kennis, vaardigheden en competenties. Oftewel, de ondernemer heeft graag een schaap met vijf poten”, legt Susan uit. Dat geldt ook voor de ondernemer zelf, die van alle markten thuis moet zijn, maar wel vaak nog moet leren delegeren. Anderzijds kan een ondernemer ook pas echt taken en bevoegdheden overdragen als de capaciteit ernaar is en er voldoende vertrouwen bestaat ten aanzien van de sleutelposities. “We werken vaak met leiderschapsprofielen en persoonlijke profielanalyses om inzicht te bieden in de potentie en kwaliteiten van ondernemers én medewerkers. Gericht coachen naar de gewenste ontwikkeling is de opvolging die we er graag aan geven.” Ook zorgen over het vertrek van goede werknemers kunnen de gemoederen aardig bezig houden, evenals een sterke groei of krimp. “Het kan dan nodig zijn om functies, het salarisgebouw en bedrijfsprocessen opnieuw in te richten.”

Integrale aanpak
Susan benadrukt dat zij als HR-consultant bij Baker Tilly Berk graag in gesprek gaat met ondernemers en management. “We leveren geen dikke rapporten, maar praktische en uitvoerbare oplossingen voor elke ‘personele uitdaging’.”
Wilt u niet langer wakker liggen en weten wat de HR consultants voor uw organisatie kunnen betekenen? Ik kom graag een kop koffie drinken en kennismaken!

Baker Tilly Berk
Susan van der Heijden
HR consultant
Baker Tilly Berk, Employment Advisory
www.bakertillyberk.nl

Tekst: Liesbet Mallekoote

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.