Live meekijken via de app

pexels-photo-58639

Tekst: Liesbet Mallekoote

Zeeland is in verhouding tot de landelijke cijfers redelijk veilig. De meest recente cijfers laten een daling zien in het aantal woning- en bedrijfsinbraken. Desondanks kan een inbraak veel schade opleveren, zowel emotioneel als materieel. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. En de nieuwste technologie kan daarbij helpen.

Het aantal woninginbraken in de regio Zeeland-West-Brabant nam vorig jaar af van 6076 naar 5295: een daling van 13 procent, blijkt uit cijfers van de politie. Ook het aantal bedrijfsinbraken nam af: met 5 procent. Natuurlijk is elke inbraak er één te veel. Gelukkig wordt het steeds eenvoudiger om met behulp van nieuwe snufjes je huis of bedrijfspand te beschermen, met of zonder tussenkomst van een erkend beveiligingsbedrijf.

Bij de bouwmarkt koop je al voor een paar honderd euro een draadloos alarmsysteem met bewegingsmelder, camera en sirene. Wanneer het alarm wordt geactiveerd, krijg je een berichtje op je telefoon en kun je indien gewenst zien wat er gebeurt. Het systeem is niet aangesloten op een meldkamer, dus je zult zelf actie moeten ondernemen. Bovendien is de vraag hoe eenvoudig deze systemen te hacken of te vernielen zijn.

Energie- en internetbedrijf Delta biedt sinds kort een beveiligingspakket in abonnementsvorm aan, dat via de smartphone is te bedienen. Als het alarm afgaat, wordt een bericht verstuurd en kun je via de app of pc zien wat de camera registreert. De beelden worden in de cloud opgeslagen en 30 dagen bewaard. Het systeem is uit te breiden met een alarm, dat met de app kan worden in- en uitgeschakeld. Als een alarmmelding binnenkomt, moet je zelf actie ondernemen. Bij een duurder abonnement wordt een meldkamer gewaarschuwd, die de opvolging kan overnemen. Delta controleert het systeem continue op een goede werking.

Naast deze doe-het-zelf pakketten zijn er in Zeeland diverse beveiligingsbedrijven die gebruiksvriendelijke alarmsystemen installeren, die met je smartphone te bedienen zijn. Zo is er het Bello-pakket van Telecom&Security Zeeland, dat twee bewegingsmelders, een magneetcontact en eventueel een camera omvat. Bij een inbraak gaat de sirene af, krijg je een melding op je telefoon en kun je eventueel meekijken naar de camerabeelden. Het systeem kan worden aangesloten op een meldkamer voor de opvolging.

Nog verder gaat het beveiligingssysteem van de Alarm- en Servicecentrale Zuid-West. Daar kun je bijvoorbeeld met deze app niet alleen vanaf elke plek ter wereld je alarmsysteem bedienen, maar ook je verlichting, rolluiken en verwarming. Daarnaast kan het systeem ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij de zorg aan zelfstandig wonende ouderen. Een alarmmelding komt direct binnen bij de aangesloten alarmcentrale, die de opvolging verzorgt. Indien gewenst kunnen de medewerkers meekijken naar beelden van de bewakingscamera’s. En ben je zelf door het alarm gelopen, dan hoef je geen ingewikkelde codes door te bellen: die verstuur je via de app.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.