Loonadvies noodzakelijk door complexe wetgeving

remmerswaalVeel binnenvaartschippers uit de Zeeuwse en Rotterdamse Havens besteden hun loonadministratie uit aan Remmerswaal Loonadviseurs in Bergen op Zoom. ‘De wet- en regelgeving is zo complex geworden, dat de ontwikkelingen voor kleinere en middelgrote ondernemers niet meer bij te houden zijn.’

Aan het woord is René Musters, mede-eigenaar en kantoordirecteur van Remmerswaal Loonadviseurs, dat onderdeel is van Remmerswaal Accountants & Adviseurs. “Neem als voorbeeld het verlengen van arbeidscontracten. De hoofdregel is nu: drie tijdelijke contracten in twee jaar. Maar binnenvaartschippers werken vaak met leerlingen, daar gelden andere regels voor. En neem je een AOW-er in dienst, dan zijn de bepalingen ook weer afwijkend. Dat moet je dus aan een expert overlaten. Want voor je het weet, heb je onbedoeld iemand in vaste dienst.”

Digitaal portaal
Het contact met binnenvaartschippers is vaak digitaal en telefonisch. “Ze zijn veel onderweg, dus zien hun traditionele post op onregelmatige tijden”, legt René Musters uit. “Daarom gaat het meeste elektronisch. Onze klanten kunnen in een beveiligde omgeving inloggen en daar altijd alle gegevens inzien. Daar kan de werkgever ook voor iedere werknemer een eigen portaal aanmaken, waar bijvoorbeeld de salarisstrook en jaaropgave te vinden is. Ons doel is de schippers zo veel mogelijk te ontzorgen. Wij regelen alle administratie, leveren kant-en-klaar de gegevens aan en het enige wat de schipper nog hoeft te doen, is de salarissen en de loonbelasting te betalen.”

Preventief controleren
“We denken altijd goed mee met de klant, doen net een stapje meer dan hij vraagt. Weten we bijvoorbeeld dat er een bepaald formulier ingevuld moet worden, dan attenderen we hem daar op. Of we controleren de nota’s van het pensioenfonds. Ieder kwartaal moet er een voorschot worden betaald. Daar ontdekken we behoorlijk vaak fouten in. Soms wel in veertig procent van de gevallen! Er zijn binnenvaartschippers met meerdere schepen en veel personeel in dienst. Dan kan zo’n fout oplopen tot duizenden euro’s. De ondernemer heeft simpelweg te weinig kennis van zaken om zo’n fout te ontdekken.”

Fiscaal vriendelijk belonen
Ook adviseert Remmerswaal Loonadviseurs over fiscaal vriendelijk belonen. “We zorgen dat de werknemer het afgesproken bedrag krijgt en dat het de werkgever zo min mogelijk kost. Op die manier besparen we voor hen een hoop geld. We ondersteunen de ondernemer als een medewerker langdurig ziek wordt. Is de melding tijdig gedaan, wanneer moet je een plan van aanpak indienen en worden alle regels nageleefd? Verder attenderen we op de mogelijkheid je hiervoor te verzekeren.” Remmerswaal Loonadviseurs verzorgt inmiddels negenhonderd loonadministraties, zowel voor klanten van Remmerswaal Accountants & Adviseurs als van andere accountantskantoren. “Een derde daarvan is binnenvaartgerelateerd”, vertelt René Musters tot slot. “Omdat we altijd netjes op tijd zijn met het aanleveren van alle gegevens, is dat voor die ondernemers een hele zorg minder.”

 

Remmerswaal Loonadviseurs
Laan van Hildernisse Noord 4a
4617 AE Bergen op Zoom
0164-271580
lonen@remmerswaal.nl
www.remmerswaal.nl

Tekst: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Amanda van Opstal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *