Loopbaankansen in de procesindustrie

De procesindustrie heeft traditioneel niet zo’n aantrekkelijk imago voor jongeren. Het vooroordeel is: vies werk en nog slecht betaald ook. Dit beeld is grondig aan herziening toe, en Stichting Platform Procestechniek Zeeland West-Brabant (PZW) doet er alles aan om dat te bereiken. PZW is een samenwerkingsverband tussen bedrijven in de procestechniek en onderwijsinstellingen in de regio Zeeland en West-Brabant.

“Zo’n 7 jaar geleden waren er nog maar 43 leerlingen in de BOL-trajecten procestechniek op ROC’s in Zeeland en West-Brabant,” vertelt Jan Slokkers, projectcoördinator PZW. “Dat was een reden om de krachten te bundelen en na te gaan hoe we jongeren kunnen bereiken om hen warm te maken voor een baan in de procesindustrie.” PZW kiest voor de insteek via het onderwijs en organiseert activiteiten om chemie en procestechniek onder de aandacht te brengen. Een voorbeeld daarvan is “Mooi en cool met chemie”, een methodiek die ontwikkeld is in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen en BasF en die inmiddels op 60 basisscholen in Zeeland is neergezet. Leerkrachten uit het basisonderwijs zijn getraind om met deze methode te werken. “Naast het basisonderwijs, hebben we in de onderbouw van het VMBO zogenaamde Proceslabs geplaatst, waar leerlingen ervaringen kunnen opdoen met techniek. Acht van de negentien Proceslabs staan in Zeeuwse scholen en hebben binnen het VMBO een belangrijke rol bij de loopbaanoriëntatie,” volgens Jan Slokkers.

Voor de bovenbouw heeft PZW in december de Week van de Procestechniek georganiseerd. Ruim 500 jongeren maakten gebruik van de gelegenheid een kijkje te nemen in de keuken van de procesindustrie. Zo’n 25 bedrijven lieten de leerlingen van dichtbij ervaren hoe bepaalde productieprocessen verlopen. De waarderingscijfers voor deze Week van de Procestechniek zijn hoog. Zo’n 49% van de leerlingen heeft door deze activiteit een positiever beeld gekregen van procestechniek. Jan Slokkers geeft aan wat de voordelen zijn voor bedrijven om deel te nemen aan het samenwerkingsverband PZW. “Hun naamsbekendheid wordt vergroot via onze website, ze bouwen goodwill op en ze krijgen gegarandeerd stagiaires.”

Bovendien kan PZW op afroep activiteiten organiseren, zoals docentendagen, managementdagen en mentorendagen. PZW draagt uit dat de status van de procesindustrie bewonderenswaardig is en dat er enorm veel loopbaanmogelijkheden zijn. De aanpak is niet “we hebben je nodig” maar “jij zoekt ons!” Jan Slokkers: “Ik vertel leerlingen dat ze zichzelf hier verder kunnen ontwikkelen, en kunnen bijdragen aan processen die we nu nog niet eens kennen! Dat klinkt spannend en dat trekt leerlingen aan. Tel daarbij op dat we hen real-life ervaringen bieden en het uitvalspercentage in de opleidingen procestechniek is te verwaarlozen. Gewoon, omdat realistische ervaringen in het voortraject maken dat leerlingen heel bewust kiezen!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *