Jeroen van Duikeren

Mediation bij arbeidsconflicten

8. Mediation 2
Liesbeth Peters

Tekst: Liesbet Mallekoote | Fotografie: Marijana Pajovic

Collega’s die elkaar niet liggen, een medewerker die zich benadeeld voelt of niet wil worden overgeplaatst: het gebeurt. Het wordt echt vervelend als de verstoorde arbeidsrelatie leidt tot langdurig verzuim, invloed heeft op andere medewerkers, of als doelen niet worden gehaald. Bemiddeling door een onafhankelijke buitenstaander is dan mogelijk de oplossing.

Mediation is een manier om via gesprekken conflicten op te lossen, zonder tussenkomst van een rechter. In het geval van conflicten op de werkvloer zijn verschillende uitkomsten mogelijk: het conflict wordt opgelost en de medewerker gaat weer aan het werk, hij accepteert – eventueel tijdelijk – een plek op een andere afdeling of beide partijen komen overeen dat de medewerker beter kan gaan, meestal met een wettelijke vertrekregeling.

“Een mediator wordt eigenlijk altijd te laat ingeschakeld”, zegt Jeroen van Duikeren van de Conflictacademie. “Vaak als een van de partijen al langdurig in de ziektewet zit en de bedrijfsarts aandringt op mediation om tot een oplossing te komen.” Leidinggevenden proberen het conflict meestal eerst zelf op te lossen, al of niet met hulp van de huisjurist. “Dat werkt niet, omdat de andere partij daar geen vertrouwen in heeft. Een mediator heeft geen belang bij de uitkomst en kan echt neutraal zijn.”

Liesbeth Peters van Mediators aan Zee beaamt dat. “Dertig procent van het verzuim is conflictverzuim! Als mediators sneller worden ingeschakeld, kunnen ze het nog repareren voordat het uit de hand loopt. Ook als nog onduidelijk is waarom het rommelt op de werkvloer, kun je een mediator vragen om te kijken wat er speelt. Die zogeheten pre-mediation kost geld, maar conflictverzuim is ook duur. Je bent zo drie maanden verder met een werknemer in de ziektewet.”

“De uitkomst van mediation staat niet van tevoren vast, maar die komt er altijd”, zegt Van Duikeren. “De partijen zijn samen verantwoordelijk voor een goede oplossing.” Peters: “Meestal zien beide partijen gaandeweg wel de voordelen om tot een oplossing te komen, ook als ze aanvankelijk heel onwillig zijn.” Soms wordt de oplossing pas behaald nadat de wederzijdse advocaten verschillende voorstellen over en weer hebben gestuurd. “Maar ook dat is nog altijd beter dan het tot een rechtszaak laten komen.”

Een gang naar de rechter is duur, kost veel tijd en, misschien nog wel erger: “Door een rechtszaak kan het conflict in de openbaarheid komen, met alle gevolgen van dien”, zegt Van Duikeren.

Jeroen van Duikeren
Jeroen van Duikeren

Mediation werkt in stilte, is meestal binnen drie maanden afgerond en kan de onderlinge verhoudingen zelfs verbeteren, zegt Peters. “Beide partijen hebben veel invloed op het resultaat. Bij een rechter moet je maar afwachten wat die beslist.” En uiteindelijk is het een stuk zakelijker dan naar de rechter stappen, vindt Van Duikeren: “Een lastig gesprek hoort erbij. Op deze manier laat je zien dat je in staat bent tot gezond reflecteren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"63a3aa42fb","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"14729","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */