Meet tevredenheid over thuiswerken

Thuiswerken blijvertje?

Als gevolg van de corona-maatregelen hebben zes op de tien werknemers in Nederland de afgelopen maanden thuisgewerkt. En voor velen is dat nog niet voorbij. Hoe bevalt dat en hoe kan thuiswerken eventueel worden verbeterd? Voor werkgevers die dat willen weten, heeft Baker Tilly een scan ontwikkeld.

Veel ondernemers hebben wel eens nagedacht over de mogelijkheden van het ‘nieuwe werken’, maar er leefde ook veel twijfel over. Nu een groot deel van Nederland al weken gedwongen thuiswerkt, blijkt dat ook veel voordelen te hebben. Reden voor Baker Tilly om een scan te ontwikkelen, vertelt HR-consultant Loes Hooijdonk. “Daarmee ontdekken werkgevers hoe hun personeel het thuiswerken heeft ervaren. Wat zijn de voor- en nadelen, krijgt de werknemer genoeg ondersteuning, wat kan er beter als we voor langere tijd op deze manier verder gaan?”

De scan kan op team- of bedrijfsniveau worden ingevuld. “Op basis van de antwoorden maken wij een rapport met tips en aanbevelingen waar de werkgever actie op kan ondernemen.” De vragen gaan onder meer over balans tussen werk en privé, online vergaderen, digitaal samenwerken, omgang met klanten en relaties en het leiderschap vanuit de organisatie. Het invullen neemt ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag. “Medewerkers beantwoorden een aantal gesloten vragen, met ruimte voor persoonlijke toelichting. Op team- of bedrijfsniveau wordt een rapport geproduceerd waarbij inzichtelijk wordt wat goed gaat en wat niet. De vragenlijsten zijn anoniem, maar de conclusies zijn wel bedoeld om vervolgens met het team te bespreken.”

Thuiswerken zal in de toekomst zeker gaan toenemen, verwacht Loes. “Al is het maar een paar dagen per week. Maar dan wil je wel weten hoe je dat zo goed mogelijk kunt faciliteren en wat de mogelijke voordelen hiervan zijn. Zie het als een medewerkers-tevredenheidsonderzoek. Het is bedoeld om interesse te tonen in je werknemers en als onderneming sterker uit deze periode te komen.”

www.bakertilly.nl/belevingsonderzoekthuiswerken 

Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Jan de Carpentier
Bron: Zeeland Business magazine 2 – 9/7/2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *