Merijn Everaarts (Dopper): ‘Is een fysiek kantoorpand straks verleden tijd?’

Thuiswerken. Begin dit jaar stond het nog niet zo prominent op de agenda. Werkgevers lieten het schoorvoetend toe. Eén dag in de week, bij hoge uitzondering twee. Want thuiswerken is toch niks meer en niks minder dan de hele dag doen ​alsof ​ je werkt, terwijl je ondertussen de was ophangt? Dat was de algehele consensus. Totdat COVID-19 om de hoek kwam kijken, schrijft Merijn Everaarts, oprichter van Dopper, in deze gastblog.

Het grootste gedeelte van kantoren in Nederland werd tijdelijk gesloten. En thuiswerken? Dat werd het nieuwe normaal. Gewapend met een laptop van de zaak, en een grote bak lijm om de kinderen achter het behang te plakken. We hebben het vervloekt, verwenst maar inmiddels ook omarmd. Dat laatste blijkt wel nu een groot deel van de kantoorpanden langzamerhand hun deuren weer openen. In plaats van juichend terug naar kantoor te rennen, staat er een tegenbeweging op. Een tegenbeweging van mensen die eigenlijk liever thuis ​blijven ​ werken. Betekent dat, dat het einde van het fysieke kantoorpand in zicht is?

Een terugblik op thuiswerken bij Dopper
Voordat ik antwoord ga geven op die vraag, wil ik eerst even terugblikken. Deze periode thuis heeft namelijk een flinke shift gerealiseerd in onze manier van werken. En hoe we hier tegenover staan.
Ik ben namelijk van mening dat we met z’n allen moeten stoppen met werken op basis van input. Het ruilen van een vast aantal uren tegen een vast bedrag per maand is allang achterhaald. Die negen tot vijf mentaliteit? Niet meer van deze tijd. Het zou geen bal uit moeten maken – excuse my French – waar, wanneer en hoe iemand werkt. Als het resultaat, de output, er maar is.
Wil jij een plan uitwerken in het weekend op het terras? Ga ervoor. Werk wanneer het jou uitkomt, wanneer jij op je best bent. Dat is in mijn ogen het grootste voordeel van thuiswerken. Je kunt jouw (werk)dat beter indelen op een manier die bij jou past. Wat natuurlijk wel overeind blijft staan, is dat je te allen tijde rekening houdt met het team (intern en extern) waarin je werkt.

Een mindset change
Als werkgever vraagt dat ook om een mindset change. Je zult er namelijk op moeten vertrouwen dat jouw team doet wat het moet doen. Ook wanneer jij er niet bent om ‘scheidsrechter’ te spelen. Bij Dopper vangen we dat op met onze one page plans. Deze stellen we één keer per periode op en geven ons richting voor de rest van die periode. Zo weet iedereen op ieder moment van de dag waar hij of zij aan toe is.
Natuurlijk missen wij ook de praatjes bij het koffiezetapparaat. En thuiswerken is ook echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik merk ook dat, nu we weer langzaam terug naar kantoor gaan, iedereen ontzettend blij is om elkaar weer te zien. Een telefoontje of Skype-vergadering is toch nog altijd niet hetzelfde als een fysiek gesprek. Die connectie blijft belangrijk.

Wordt het fysieke pand overbodig?
In mijn beleving is het antwoord op die vraag daarom ook vrij eenvoudig. Nee. Het kantoorpand zal altijd een functie dienen. Hetzij op een andere manier dan voorheen. We zwaaien de (achterhaalde) kantoortuinen of stoffige ‘cubicles’ vaarwel en zorgen er in plaats daarvan voor dat kantoor een plek wordt waar mensen daadwerkelijk willen zijn. Een plek waar waardevolle ontmoetingen worden gefaciliteerd. Waar spijkers met koppen geslagen worden en waar projecten hun vleugels krijgen. Dit niet alleen binnen het bedrijf, maar ook juist ver daarbuiten. De wereld heeft ontzettend veel behoefte aan goede ideeën. Die moeten we niet proberen binnen vier muren te houden. Dat noemen we het ripple effect. En dat ripple effect? Dat laat zich niet beperken tot teams, afdelingen of zelfs organisaties. Het begint met iets kleins, maar wordt steeds groter naarmate er meer mensen lucht van krijgen. Om zo anderen te motiveren én inspireren.

Bron: de Ondernemer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *