Met familie werk je anders samen

Mol-Sign-002Samenwerken binnen een familiebedrijf betekent vaak samenwerken met familie. Met je vrouw, broer, zus, vader of zoon. “Maak een duidelijke taakverdeling en communiceer dit ook naar medewerkers, leveranciers en klanten”, adviseert Marc Rijk van MI-Groep in Oostburg.

Neem vader en zoon, Piet en Reggy Ekkebus van iVenture in Breskens. Dit bedrijf is gespecialiseerd in ICT netwerken en – infrastructuur. De samenwerking tussen hen verloopt uitstekend. “We werken nu 3 jaar samen binnen iVenture”, vertelt Piet. Zijn succesrecept? “Wat telt zijn goede afspraken maken, elkaar de ruimte geven en zorgen dat het plezierig blijft.” Reggy beaamt dit maar geeft tegelijkertijd aan dat het soms anders gaat dan in een ‘gewone baan’. “Ik denk dat ik mijn vader makkelijker durf aan te spreken op zaken waarvan ik vind dat het anders kan of moet. Dat gaat bij hem toch wat makkelijker dan bij een vreemde.”

Taakverdeling
Bij Mol Sign in Goes, een print- en graveerbedrijf, werkt Erik Mol samen met zijn partner Sheila Posthouwer. Het bedrijf levert maatwerk reclameproducten en daarnaast produceert het al ruim

30 jaar graveerwerk voor de technische industrie. Erik en Sheila werken al meer dan tien jaar samen. “We hebben een duidelijke taakverdeling”, vertelt Erik. “Sheila richt zich vooral op de administratie, de telefoon en de acquisitie, terwijl ik me meer met het ontwerp en de productie bezig houd.
Ieder heeft zijn eigen manier van werken en we vullen elkaar heel goed aan”.

Positieve reacties
Ook de partners Marc Rijk en Loes Vrielink werken intensief samen en wel in twee bedrijven: sinds 2011 in Fritura ’t Gemaal in Nieuwvliet en sinds 2014 bij de MI-Groep in Oostburg. Dit laatstgenoemde bedrijf is gespecialiseerd in gerecycleerde kunststof producten voor bijvoorbeeld park- en straatmeubilair. Dat zij als partners in de zaken samenwerken, levert geen problemen op. “Onze leveranciers weten voor welk onderdeel ze bij Loes of bij mij moeten zijn. Onze medewerkers weten dit ook, zodat dit duidelijk is.” Zowel Reggy Ekkebus als Erik Mol ervaren dat bedrijven het vaak leuk vinden als de relatie te sprake komt. “Met name bij bedrijven waar ook sprake is van een familierelatie wordt erover gepraat”, aldus Reggy.

Werk en privé
Het risico dat werk en privé in elkaar gaan overlopen, herkennen alle ondernemers. Erik hierover: “We hebben ons bedrijf aan huis waardoor privé en werk door elkaar lopen, maar daarvan zien we eigenlijk alleen voordelen”. Een laatste tip van hem: “Maak op financieel vlak duidelijke afspraken en leg dit vast. En praktisch: creëer voor ieder een eigen werkplek.”

Tekst: Caroline Houmes
Fotografie: Jan Bos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *