Met hulp van buitenaf: de overname ‘familiebedrijf’ Hefmatic

Sinds 1992 is het eigenlijk al geen familiebedrijf meer. Het huidige Hefmatic werd toen overgenomen door twee externen, Jan de Jager en Gerard Boone. Toch draagt het nog alle kenmerken die je bij een familiebedrijf zou verwachten, ook nu nieuwe eigenaar Hans Biesma sinds vorig jaar aan het roer staat.

“We krijgen regelmatig de opmerking van klanten dat we uitstralen dat we één familie zijn. Er hangt gewoon een fijne sfeer. Medewerkers werken hier graag. Ook onder de vorige eigenaren was dat al zo. Daar heb ik respect voor”, zegt Hans. Hij werd in 2015 benaderd door Jan met de vraag of hij het bedrijf over wilde nemen. Na zeven jaar bij Hefmatic gewerkt te hebben, koos Hans in 2009 een andere uitdaging. “Op het moment dat Jan belde, werkte ik bij Vervaet in Wolphaartsdijk. Ik wist niet goed hoe ik zo’n bedrijfsovername aan moest pakken. Iemand verwees me door naar bedrijfsovernamespecialist Wim Lukaart van Veerman Lukaart.”

Wim stond voor een bijzondere situatie. “Niet zozeer vanwege het bedrijf zelf, want dat stond er goed voor. De positie in de markt was bijvoorbeeld heel sterk, mede vanwege het dealerschap van Linde. Maar het bijzondere bij Hefmatic was, dat de verkoper zèlf Hans benaderde om het bedrijf over te nemen. Bovendien werd hij gesteund door een belangrijke leverancier. Beiden
wilden ze heel graag dat juist Hans het bedrijf voort zou zetten. Dat kom je niet vaak tegen.”

Wim Lukaart begeleidde Hans door de hele overname. Hans: “Het verkopen van trekkers en heftrucks is natuurlijk iets anders dan het kopen van een bedrijf. Ik ging overal enthousiast in, maar
Wim bewaakte de grote lijnen en gaf advies over details waar ik zelf niet aan had gedacht. Zijn onafhankelijke blik is van enorme meerwaarde geweest. Nu ik het zo heb ervaren, kan ik stellen dat de begeleiding van een overname door een specialist als Wim echt noodzakelijk is.” Hans bouwt nu, samen met zijn ‘familie’, aan een nog sterker Hefmatic.

www.veermanlukaart.nl

Tekst: Kim de Booij
Foto: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.