Mooie initiatieven rondom het Coronavirus

B&B Uitwijk heeft al 4 jaar een Buurttafel waar mensen uit de buurt samen eten en koken. De Buurttafel vindt plaats in de Buurtkeuken (keuken en ontbijtruimte van de B&B ) die na 11.00 uur leeg staat en gratis te gebruiken is door de Buurt voor de Buurttafel. Er worden daar maaltijden gemaakt voor 12 buurtbewoners . (een driegangenmenu voor € 6,— ). Veel ouderen 85+  en buurtbewoners maken gebruik van deze Buurttafel.

Door Corona kunnen we niet samen eten en is het Corona afhaalmenu geïntroduceerd.
Buurtbewoners maken thuis een van de onderdelen (soep, hoofdgerecht, salade of toetje) brengen deze naar de Buurtkeuken en wie zich opgegeven heeft via e-mail of schoolbord in de tuin kan de maaltijd tussen 16.30 en 17.30 ophalen of laten ophalen.

Een groot succes en meer dan 12 buurtjes kunnen de maaltijd ophalen.
Op woensdag 25 maart zijn we gestart en hebben vele enthousiaste reacties gekregen en buurtjes aangemeld die een volgende keer mee willen helpen.


De voedselbank van Middelburg zal woensdag 2.000 kg aan etenswaren van Roompot ontvangen. De kruideniers- en verswaren dreigden door de verplichte sluiting van de vakantieparken in Zeeland verloren te gaan, maar gaan nu naar zij die voedselhulp het hardst nodig hebben.

 

Afgelopen week is zorgcoöperatie Anna Zorgt uit Sint-Annaland het project gestart om mondkapjes te maken, na het idee van hun huisarts om inwoners extra te beschermen als ze naar buiten gaan. Het betreft een bescherming die verspreiding helpt te voorkomen, het zijn geen professionele mondkapjes die in de ziekenhuizen gebruikt worden.

Het project was in 3 dagen een feit met 28 vrijwillige naaisters en 4 vrijwilligers die helpen distribueren en inpakken. Een lokale ondernemer stelt materiaal tegen kostprijs ter beschikking.Cargill
heeft 60.000 liter ontsmettingsalcohol, dat geproduceerd is in Sas van Gent, ter beschikking gesteld aan Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen.
Bron

 

 

Dow Benelux stelt 1500 mondkapjes beschikbaar voor de strijd tegen het coronavirus. Deze mondkapjes worden bezorgd bij de Zeeuwse ziekenhuizen.
Bron

 

 

Bistro En Passant uit Hulst gaf een hartverwarmende schenking aan de patiënten van Kleinschalig Wonen van de Blaauw Hoeve, namelijk lekkere verse groenten! De extra vitamines zijn in deze tijden meer dan welkom! Dank namens onze bewoners en Team Welzijn van Zorgsaam Zeeuws Vlaanderen!
Bron

 

 

 

Wat moet je doen als je door de coronacrisis je bloemen niet verkocht krijgt? Tulpenkweker Jan Boot uit Kerkwerve besloot een deel van zijn tulpen niet weg te gooien, maar weg te geven. Vanmiddag verraste hij zorgmedewerkers op verschillende plekken in Zeeland met tulpen, waaronder duizend tulpen voor zorggroep Ter Weel in Goes.
Bron

 

Fletcher en Van der Valk stellen hotelvestigingen beschikbaar als centra waar coronapatiënten opgevangen kunnen worden. Meer dan honderd locaties zijn klaar om binnen korte tijd omgevormd te worden voor patiëntenopvang.
Bron

 

 

Materialise heeft een 3D-geprinte deuropener ontworpen die het mogelijk maakt om deuren te openen en te sluiten met de onderarm, waardoor er geen direct contact met de deurklink meer nodig is. Het bedrijf biedt het bedrukbare ontwerp gratis aan en doet een beroep op de wereldwijde 3D-printgemeenschap om de deuropener in 3D te printen en overal ter wereld beschikbaar te stellen. Bron

Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Terwijl de schappen van de supermarkt worden leeg gehamsterd kunnen ondernemers hun mooie lokaal geproduceerde waar niet kwijt. Daarom roept Support Your Locals heel Nederland op om de lokale producenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen. Een groep lokale ondernemers hebben nu ook in Zeeuws-Vlaanderen hier hun schouders onder gezet.
Bron


Vier studenten hebben de website www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl opgericht. Met de website willen ze ouders, verpleegkundigen, politiemensen en de brandweer helpen.
Bron

 

 

Het Rode Kruis wil ook graag wat betekenen en heeft een centraal punt opgestart waar je je kunt aanmelden om kwetsbare, vaak oude, mensen te helpen met klusjes zoals hun boodschappen.
Bron

 

 

Op initiatief van de hotels van Nederland en Mews Systems is de website hotelshelpen.nl gelanceerd. Hotelshelpen.nl is een centrale plek waar mensen accommodatie kunnen boeken tijdens de Coronacrisis. Hotels bieden hun kamers voor een klein bedrag aan voor mensen die het hard nodig hebben, zoals hulpverleners en familieleden van Coronapatiënten die anders ver moeten reizen.
Bron