Natuur en visserij profiteren van gezondere Oosterschelde

Op dinsdag 13 december 2011 sloten de schelpdiersector en natuur & milieuorganisaties een ‘Green Deal’ met minister Verhagen van Economische zaken, Landbouw & Innovatie en staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu. De deal bestaat uit een onderzoek naar de wijze waarop zoet rivierwater de zoute Oosterschelde in kan stromen. Daarmee zou een geleidelijke overgang tussen zoet en zout water – en daarmee een gezonde delta – ontstaan, waarvan (water)planten en dieren, foeragerende trekvogels en trekvissen profiteren. Maar ook de economie. Oesters en mosselen kunnen dan tot twee maal sneller gaan groeien dan ze nu doen. En dat zou goed nieuws zijn voor de Zeeuwse schelpdiersector.

De Oosterschelde is een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. Helaas kampt het gebied met problemen. De deltawerken vormen een messcherpe scheiding tussen zoet rivierwater en de zoute zee. Juist een geleidelijke overgang tussen zoet en zout water zorgt voor een gezonde delta. In de Green Deal brengen de schelpdiersector, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, de sportvisserijsector, provincie Zeeland, Nationaal Park Oosterschelde en de gemeente Reimerswaal samen met de Rijksoverheid geld en kennis samen om te onderzoeken hoe en waar zoet, nutriëntenrijk Rijn- en Maaswater het best de Oosterschelde in kan stromen. De partners gaan concreet bekijken of het mogelijk is een verbinding door, onder of over de Oesterdam aan te brengen naar de Kom van de Oosterschelde.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"2288","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */