Nederlandse scheikunde-toppers week lang in Zeeland

image-4310463Vanaf woensdag 3 juni tot en met 10 juni zijn de 20 beste scheikundeleerlingen van Nederland te gast bij Yara Sluiskil. De vijf meiden en vijftien jongens bereiden zich daar een week lang intensief voor op de internationale scheikunde olympiade die eind juli in Bakoe (Azerbeidzjan) gehouden zal worden. Het is meer dan 10 jaar geleden dat de nationale scheikunde olympiade in Zeeland gehouden werd. Yara is dan ook zeer vereerd gastheer te mogen zijn voor deze groep middelbare scholieren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar!

De scheikunde-toppers die Zeeland de komende week bezoeken komen uit alle hoeken van het land en hebben zich uit duizenden deelnemers in de eerste ronde van de olympiade weten te kwalificeren voor de finale. Naast een intensieve voorbereiding op theoretische vraagstukken in het Biobase Europe Trainingscentrum in Terneuzen vinden ook practica plaats in de laboratoria van Yara. De begeleiding vindt steeds plaatst door medewerkers van Yara. De opgaven in de eindtoets zijn toegespitst op chemische processen die daadwerkelijk in de fabrieken van Yara plaatsvinden. Ook zijn excursies gepland in de fabrieken op het terrein van Yara Sluiskil. Natuurlijk komen onderwerpen als voldoende gezond voedsel voor iedereen, duurzame landbouw, circulaire economie en carrièreperspectief binnen de chemie ruimschoots aan bod deze week.

Naast een inhoudelijk deel staan ook allerlei uitjes gepland om de jongeren kennis te laten maken met Zeeland en de Zeeuws-Vlaamse cultuur, waaronder een bezoek aan het Industrieel Museum in Sas van Gent, skiën in Skidome, een GPS-puzzeltocht in Gent, een rondvaart over het Kanaal Gent-Terneuzen met Zeeland Seaports, een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen en nog veel meer. De laatste dag ontmoeten de deelnemers Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland. Hij zal samen met de jongelui lunchen in de Abdij en daarna aanwezig zijn bij de prijsuitreiking die samen met de Provincie Zeeland georganiseerd wordt in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Ook de directeur van de VNCI, Collete Alma-Zeestraten zal daarbij aanwezig zijn. Er worden zo’n 150 genodigden verwacht om samen met de jongelui deze week feestelijk af te sluiten. Jong Zeeuws muziektalent van de Zeeuwse Muziekschool zal tijdens de prijsuitreiking een muzikale omlijsting van het Programma NSO2015   verzorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *