Netwerk: Oostkerk Middelburg

In 1667 werd de Oostkerk in Middelburg gebouwd als Protestantse kerk met een unieke bouwstijl en uitstraling. Dit jaar krijgt de Oostkerk een nieuwe bestemming door Stichting Monumenten Organisatie. Het wordt een sfeervolle locatie voor o.a. zakelijke bijeenkomsten, mini-symposia, concerten, recepties en diners. Eén van de eerste evenementen die georganiseerd wordt is een netwerkbijeenkomst in de Oostkerk op maandag 18 maart. Tijdens deze bijzondere netwerkbijeenkomst krijgt een deel van de bezoekers de mogelijkheid om een rondleiding te volgen en vertellen we meer over de Oostkerk. Hard & Ziel verzorgt deze avond het diner met aansluitend een toetjesbuffet van Stichting Chocolate Lovers. Edwin Vinke (Kromme Watergang, Hard & Ziel) vertelt deze avond tijdens ZB Talk over het ondernemersverhaal achter deze bijzondere horeca-gelegenheden. Zowie Zwier zorgt deze avond voor de muziek tijdens het netwerken. 

De avond is gratis te bezoeken voor ZB-leden. Introducees zijn ook van harte welkom. Voor €49,50 kun je jezelf inschrijven en krijg je een complete netwerkavond met een uitgebreide maaltijd en onbeperkt consumpties.

Locatie

De Oostkerk
Oostkerkplein 1
4331TL Middelburg

Programma

16:00 Rondleiding Oostkerk (vol=vol)
17:30 Inloop met muziek van Zowie Zwier
18:00 Opening met Marc Volleman en Leo Hannewijk
18:15 Lezing over de Oostkerk door Peter Sijnke
18:30 Diner verzorgt door Hard & Ziel
Tom Kha Kai soep
Broodje rookwortel
Beef Rendang
IJsbom witte chocolade tropical
19:30 Samenloop voor Hoop Walcheren 2019 (KWF) met Suzanne Lievense
19:35 Toetjesbuffet door Chocolate Lovers
20:00 ZB Talk: Edwin Vinke en Door Jakobsen
Over Hard & Ziel, de Kromme Watergang en Tom’s Hidden Bistro
20:30 Netwerkborrel met muziek van Zowie Zwier
21:30 Einde programma

ZB Talk: Edwin Vinke en Door Jakobsen

Tijdens ZB Talk vertellen Edwin Vinke en Door Jakobsen over het ondernemersverhaal achter Hard & Ziel, maar ook de Kromme Watergang en Tom’s Hidden Bistro komen aan bod.

Paskal Jakobsen en Edwin Vinke openen eetcafe in Middelburg

MIDDELBURG – Middelburg is vanaf 5 oktober 2019 een bijzondere horecazaak rijker. Op die dag opende aan de Turfkaai Hard & Ziel, het eetcafe van BLØF-zanger Paskal Jakobsen en de Zeeuwse topchef Edwin Vinke. Hard & Ziel biedt met een vernieuwend concept gerechten uit alle windstreken. Vlees, vis en vegetarisch. Van een Thaise Curry en een broodje Pulled Pork tot een Mexicaanse wrap, uit de koker van Edwin Vinke.
De kleurrijke menukaart heeft veel weg van het aanbod van een foodtruck festival. Ook de werkwijze -een mix van zelfbediening en goede service- lijkt daar sterk op. Klanten bestellen hun gerecht aan de balie en kunnen het vervolgens zelf meenemen en plaatsnemen in het sfeervolle eetcafe. ,,Dit idee is echt uit vriendschap ontstaan,” vertelt Paskal Jakobsen. ,,Mijn vrouw Door en ik zijn al jaren bevriend met Edwin en Blanche. We hebben dezelfde passie voor goed eten en reizen. We hebben het er vaak over gehad en nagedacht over wat we zouden doen als we samen een zaak zouden beginnen. Het is heel spannend en leuk dat we straks echt gaan starten.”
Vinke en Jakobsen en hun partners staan er niet alleen voor. Verder zijn ook andere bekende Zeeuwse horecanamen betrokken. Zo is Steffen Brinkhaus de bedrijfsleider, en stoomt de Zeeuwse/Nieuw-Zeelandse topchef Michel Louws de jonge kok Nando van As klaar, voor het zelfstandig draaien van de keuken. “Hard & Ziel is ons gezamenlijke kindje, en zal veel van onze agenda’s vragen, naast onze individuele werkzaamheden voor achtereenvolgens restaurant de Kromme Watergang, en BLØF. Desalniettemin zullen wij heel nauw betrokken zijn bij het succesvol maken van Hard & Ziel. Met elkaar vormen we een heel goed team om straks onze gasten te verrassen met heerlijk eten en drinken.’’

Zowie Zwier

De avond wordt muzikaal ondersteund door Zowie Zwier. Zowie is 16 jaar. Ze heeft vorig jaar meegedaan aan Kunstbende in de categorie muziek. Alleen (solo) en met haar bandje Nameless. Met haar bandje Nameless heeft ze vorig jaar met Film by the Sea hun eerste videoclip opgenomen en doen ze mee met verschillende bandjes wedstrijden.
Zowie speelt verschillende cover maar ook eigen werk. Ze speelt niet alleen gitaren, maar heeft ook interesse in het bouwen van gitaren. Haar eerste elektrische gitaar is inmiddels een feit.

de Oostkerk

Ooit, in 1667, werd de Oostkerk in Middelburg gebouwd. Een protestantse kerk met een unieke bouwstijl en dito uitstralingNu, anno 2018, heeft de Oostkerk gelukkig nog niets aan uniciteit ingeboet en nog steeds een rijke toekomst voor zich. Zeker nu de kerk een nieuwe bestemming krijgt.

Leo Hannewijk, voor velen bekend als organisator van Film by the Sea, legt uit wat er met de Oostkerk gaat gebeuren. “Stichting Monumentenbezit heeft de kerk overgenomen. De Protestantse gemeente, Gemeente Middelburg, de Provincie en de Stichting Monumentenbezit hebben bijgedragen aan het onderhoudsfonds. Samen hebben ze het mogelijk gemaakt dat de Oostkerk een mooie toekomst heeft. Het wordt een unieke en sfeervolle locatie voor onder meer zakelijke bijeenkomsten, mini-symposia, recepties en diners. Maar ook voor intieme concerten, klassiek en eigentijds.”

Stukje historie
Om een gevoel te krijgen bij hoe bijzonder de Oostkerk is, deelt Leo graag een stukje historie. “In de zeventiende eeuw was Middelburg een zeer welvarende stad met een snel groeiend havengebied. Toen er vraag was naar een protestantse kerk werd er, anders dan anders, niet gekozen voor de overname van een katholieke kerk. Nee, de nieuwe kerk moest een prestigeobject worden waar de welvarendheid vanaf te lezen was. Dat is gelukt. De Oostkerk is een bijzondere kerk, al was het alleen al vanwege haar ronde vormen. Men liet zich inspireren door de Romeinse bouw. Het is vervolgens een wonder dat de Oostkerk in haar oorspronkelijke staat behouden is gebleven. Daar waar de binnenstad van Middelburg tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog haast compleet vernield werd, bleef de Oostkerk ongedeerd.”

Bijzonder
Terug naar het heden. Leo Hannewijk is gevraagd om de leiding van dit nieuwe cultuurcentrum op zich te nemen. “Het moet een gebouw worden waarbij culturele en maatschappelijke activiteiten hoog in het vaandel staan. Samen met de Schouwburg, de Zeeuwse Concertzaal en het Minitheater moet het hét Theaterkwartier van Middelburg gaan vormen. Het is nu al een locatie waar veel Zeeuwen trots op zijn. Een onmisbaar icoon in de Middelburgse skyline. Ik zie er erg naar uit om hier allerlei mooie activiteiten mogelijk te maken. We bieden straks werkelijk alles op maat aan. Van techniek tot catering en aankleding. Moet je je voorstellen, dat je je jaarvergadering niet in een saaie zaal houdt, maar in zo’n prachtige sfeervolle omgeving. Of dat je hier 150 gasten kunt ontvangen voor een chique diner. Dat is toch bijzonder?”

Aanmelden

De avond is gratis te bezoeken voor ZB-leden. Introducees zijn ook van harte welkom. Voor €49,50 (excl. BTW) kun je jezelf inschrijven en krijg je een complete netwerkavond met een uitgebreide maaltijd en onbeperkt consumpties.

Aanmeldingen

Benieuwd wie je tegen kunt komen deze avond? Bekijk hier een actuele status van alle aanmeldingen.

Stichting Chocolate Lovers

Stichting Chocolate Lovers zorgt deze avond voor een uitgebreid toetjesbuffet. Stichting Chocolate Lovers zet zich in om mensen te helpen, gezinnen met langdurig/ernstig zieke kindjes, eenzame ouderen. dit doen ze zonder subsidies. Middels de verkoop van chocola en het geven van workshops halen ze geld binnen, maar ook door middel van donaties door particulieren en bedrijven.

De vorige keer dat ze ons toetjesbuffet verzorgde zag dat er zo uit!

Samenloop voor Hoop Walcheren 2019: 14-15 juni (KWF)

SamenLoop voor Hoop Walcheren is 24 uur wandelen voor kankeronderzoek. Van vrijdagmiddag 14 juni 18:00 uur tot zaterdagmiddag 15 juni 18:00 uur wandelen weer honderden inwoners van de provincie Zeeland die KWF Kankerbestrijding een warm hart toedragen. Het doel van al die honderden Zeeuwen is een toekomst waarin meer mensen genezen van kanker, de ziekte kanker steeds minder mensen treft en de kwaliteit van leven van kankerpatiënten steeds beter wordt. In de aanloop naar en tijdens de SamenLoop op het Abdijplein in Middelburg wordt geld ingezameld om deze doelstelling te realiseren. Daar omheen wordt weer een bijzonder programma samengesteld.

Tijdens de Samenloop is er bijzondere aandacht voor de survivors, mensen die ooit de diagnose kanker hebben gehad. Voor deze eregasten is er een speciaal verwenprogramma samengesteld waar zij, samen met een naaste, gratis en vrijblijvend aan kunnen deelnemen. Het verwenprogramma bestaat o.a. uit een stadwandeling of stadsrondrit met de zonnetrein op vrijdagavond, lachsessies, voetmassage en een chocoladeproeverij op de zaterdag. Zodra het hele programma rond is zal dit op de website en op facebook komen te staan.

Steentje bijdragen aan de Samenloop? Geef je op met een team, meld je aan als eregast of wordt sponsor van het evenement. Alle informatie vind je op deze website.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *