Netwerk: Zeeuws Archief

Het Zeeuws Archief is hét historisch centrum van Zeeland en nodigt Zeeland Business uit voor een netwerkbijeenkomst op donderdag 28 juni. We zullen o.a. een rondleiding krijgen in het Van de Perrehuis (18e-eeuwse stadspaleis van Middelburg) en volgen de geschiedenis van Zeeland. Toon Franken zal een presentatie verzorgen over de bedrijfsarchieven. 

De avond is gratis te bezoeken voor ZB-leden. Introducees zijn ook van harte welkom. Voor €47,50,- kun je jezelf inschrijven en krijg je een complete avond met een uitgebreide maaltijd en onbeperkt consumpties. Word je lid na deze bijeenkomst? Dan halen we dit bedrag af van je lidmaatschapsbijdrage.

Aanmelden

Programma

17:30 Diner door De keuken van Denise 

Een smakelijk diner met genoeg keuze voor de vega(n)s, én voor de vleesliefhebbers!
Netwerken in het archiefcafé en bij mooi weer op het buitenterras

18:30 Plenaire opening door avondvoorzitter Bert van Leerdam
Interviews met:
Hannie Kool, directeur Zeeuws Archief
Govert Janzen, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief
19:00 Gemengd programma met rondleiding, pauze en presentatie:

– Rondleiding in het oude en nieuwe deel van het Van de Perrehuis, het prachtige Middelburgse stadspaleis (zie meer info bij “Huisvesting Zeeuws archief in het Van de Perrehuis”).

– Archivaris Toon Franken presenteert een selectie van Zeeuwse bedrijven uit de archieven en collecties van het Zeeuws Archief; van hofleverancier tot familiebedrijf, van handel en industrie tot landbouw en toerisme.

20:15 Netwerkgedeelte met MeetMatch tool*
21:00 Vrij netwerken
22:30 Einde

*MeetMatch is een tool waarbij mensen op basis van hun online profiel of via vooraf opgegeven informatie aan elkaar worden gekoppeld. Meetmatch maakt netwerken spannend en succesvol. 

Zeeuws Archief

Het Zeeuws Archief is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen het Rijksarchief in Zeeland, het Gemeentearchief Middelburg en het Gemeentearchief Veere. Er werken circa 40 medewerkers en ongeveer evenveel vrijwilligers. Het gebouw van het Zeeuws Archief bestaat uit het Van de Perrehuis, waar de kantoren zich bevinden, de Lussanetvleugel, waar de restauratie- en conserveringsafdeling huist en een nieuwbouwgedeelte met de depots en de publieksruimtes.

Huisvesting Zeeuws archief in het Van de Perrehuis

Hofplein 16
4331 CK Middelburg

Het Van de Perrehuis werd in 1765 gebouwd als stadspaleis voor het Middelburgse patriciërsechtpaar Johan Adriaan van de Perre (1738-1790) en Jacoba van den Brande (1735-1794). Jan Peter van Baurscheit de jonge (1699-1768)

Van Baurscheit is naast de bouw van het Van de Perrehuis bekend geworden als ontwerper van het voormalige, in de Tweede Wereldoorlog verwoeste pand van de Provinciale Bibliotheek in de Lange Delft en in Vlissingen het Van Dishoeckhuis en het zogenaamde Beeldenhuis. In 1954 werd het Van de Perrehuis gerestaureerd onder leiding van de bekende Middelburgse wederopbouwarchitect ir. H. de Lussanet de la Sablonière. Hierbij werd de in 1840 aangebouwde uitbreiding met zittingzaal in neoclassicistische stijl, welke in 1914 nog eens werd verlengd met een brandvrij archiefdepot, afgebroken. Het hierdoor onstane gat in de achtergevel van het Van de Perrehuis werd gesloten door middel van een vooruitspringend middendeel, voorzien van een bordes met dubbele trap, zodat de relatie tussen huis en tuin weer werd hersteld.

Nieuwbouw

Half jaren 90 werd het Van de Perrehuis bestemd tot nieuwe huisvesting voor het uitpuilende Rijksarchief in Zeeland. Het gebouw was echter bij lange na niet groot genoeg om de meer dan tien strekkende kilometer aan archieven en verzamelingen onder te brengen. Vandaar dat naast het Van de Perrehuis ondergrondse depots werden gepland met bovengronds nieuwe ruimten voor de publieksfuncties (studiezaal, archiefwinkel en archiefcafé). Ondertussen was het Nederlandse archiefwezen danig aan het veranderen. In verschillende provincies fuseerde het rijksarchief in de provinciehoofdstad met het plaatselijke gemeentearchief. Ook in Zeeland staken enkele archiefbeheerders de koppen bij elkaar en gingen zelfs een stap verder: een fusie tussen het rijksarchief en twee gemeentearchieven: van Middelburg en Veere. Samen vormen zij binnenkort één organisatie in één nieuw gebouw: een provinciaal kenniscentrum voor historisch en genealogisch onderzoek.

Voor de complexe restauratie en het ontwerp van de nieuwbouw van het Zeeuws Archief is een speciale architectencombinatie gevormd bestaande uit de architectenbureau’s Verlaan & Bouwstra uit Vianen (restauratie) en Benthem-Crouwel uit Amsterdam (nieuwbouw). Hoofdaannemer is de HBG. De coördinatie van de bouw is in handen van de Rijksgebouwendienst.

Depots

Nieuwbouw en domineeswoning – foto ZA Naast het Van de Perrehuis verrees de nieuwe vleugel. Hier liggen ondergronds drie depots voor de opslag van de archieven. Daarboven bevinden zich de publieksfuncties. Op de begane grond de receptie, de archiefwinkel en het archiefcafé, daaronder ligt de studiezaal. Het auditorium ‘hangt’ als het ware in de hal. Voor de bouw van de drie depots is een dertien meter diepe bouwput gegraven.

Publieksruimten

Toen veranderde plotseling de vorm van het gebouw. Een functionele rechthoek voor de archiefopslag werd opeens een speelse driehoek waar de publieksruimten werden. In de onderste laag van de driehoek, met een scherpe punt richting de Bogardstraat, is de studiezaal. In de etage daarboven de receptie en het archiefcafé. Aan de zijde van het Hofplein liggen de lift en het centrale trappenhuis, die zijn verbonden met de Brouwerijpoort, de ingang van het Zeeuws Archief.

Business Break

Ondernemers schrijven geschiedenis
Zeeuwse ondernemers schrijven geschiedenis zonder dat ze het zelf weten. Hun bedrijfsarchieven zijn een belangrijke bron over de geschiedenis van Zeeland. Archivaris Toon Franken presenteert een selectie van Zeeuwse bedrijven uit de archieven en collecties van het Zeeuws Archief; van hofleverancier tot familiebedrijf, van handel en industrie tot landbouw en toerisme.

Aanmeldingen

69 aanmeldingen, update 27 juni.

Ad den Dekker Bouwgroep peters
Ad den Dekker Bouwgroep Peters
Ad van Heijst VHIC
Alessandra Rianna Zeeuws-werk
Alexander Lie Kwie Bio Base Europe Training Center
Aly Breemhaar Breemhaar Tekst
Ariska Bouterse The Work Zone
Arne Hulstein BusinessFabriek
Atyna Janse AtynaWerkt
Benny van Norden Autobedrijf van Hoepen
Bert van Leerdam BvLmedia.nl / Zeeland Business
Cor Sandee Servicenet IT Facilities
Daan van de Ketterij Witte-Boussen Assurantiën B.V.
Donja Odijk Donja Odijk – Tekst en meer
Erica Dingemanse Balance Int.
Frans Provoost WEA
Govert Janzen Bestuur Stichting Vrienden Zeeuws Archief
Hanneke Hollestelle Medewerker Zeeuws Archief
Hanneke van Aalst Medewerker Zeeuws Archief
Hannie Kool-Blokland Medewerker Zeeuws Archief
Hennie Bos Lentewerk
J. Kloosterziel OKB Regio Zeeland
Jaap Walhout Duurzame technieken Walhout
Jack Karelse VHIC
Jan-Jaap Oele Atlan B.V.
Jannie Boer Home of Image
Jean-Paul Leenknegt Bio Base Europe Training Center
Jessica Marijs Tempo-Team
Jo Kodde Bestuur Stichting Vrienden Zeeuws Archief
Johan de Visser Bouwbedrijf Joziasse
Jort Hardon i-Things
Karin Bustraan Humanity in Business
Kees Griep ZeelandCase
Kees Minderhout Osteopathie Minderhout
Kris Reijnierse Actief Werkt!
Lianka Vermeulen To Assist, Grenzeloze Dienstverlening
Lotte Hoogenboom Mad Science
Marco van Belle Mcomm | marketing&communicatie
Marieke Vercouteren Zeeland Business
Marjo Meeuwsen-Dek Justion Advocaten
Mark Gaffel Atlan B.V.
Martin Lammerteyn Bedrijfsmentor
Mathé Koch Van Koch Adviesgroep
Matthijs Lugtenburg Stichting KenniswerfZeeland|DOK41
Monika van Staeyen Vibes Consultancy
Monique Tournoy Tournoy werkt
Nico Mesu landgoed twistvliet
Noa Ganseman Zeeland Business
Pascal Elegeert Switch
Pauline van der Veeken Home of Image
Peter Bakx Bestuur Stichting Vrienden Zeeuws Archief
Peter Koeman Pekaar & partners
Rebecca van Stalle Vibes Consultancy
Reinmann ECOGA
Rens Kesteloo Kedu Polymers Industries BV
Roosanne Goudbeek Medewerker Zeeuws Archief
Sabina Weeda Tempo-Team
Simone Sorgedrager UWV
Stefan Joosse Redbrook Engineering
Sylvia Bosga praktijk BosgaBSM
Tessa Huijbrechts Traas Ongediertebestrijding
Tim van den Berg Zeeland Business
Toon Franken Medewerker Zeeuws Archief
Van Staeyen Monika Vibes Consultancy
Walter van Kan Human Factor Performance
Wilma Polderdijk Trainers Collectief Nederland
Wim Sprujt Warmtetech.nl
Yvette van Dongen Bestuur Stichting Vrienden Zeeuws Archief
Yvonne Hilberdink acquisitie voor ondernemers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.