Niet ontmoedigen, maar aanmoedigen!

160111 12A
Henk van Koeveringe

Tekst & Fotografie: Bert van Leerdam

“Als ik Brabant binnenrijd staat er een reusachtig bord ‘Welkom in Noord-Brabant’ en een eind verder: ‘De Limburgers heten u welkom!’. Kom ik dan ’s avonds in Zeeland terug dan staat er vlak na de provinciegrens een bordje met ‘Zeeland’ en een pijltje naar een info-punt. Meer mag het niet zijn. Top-ondernemer Henk van Koeveringe concludeert met afschuw: ‘Wij vinden onszelf niks. Onze collectieve bescheidenheid zit ons reusachtig in de weg”.

In een gesprek met Henk van Koeveringe, voormalig directeur van De Roompot, maar bovendien Zeeuwse zakenman, is het vooral interessant om eens door zijn ogen mee te kijken naar de wereld: “Eerlijk is eerlijk, ik was, ben, best een grote recreatie-ondernemer. Als ik in Duitsland kwam boden mensen me iets te eten aan, koffie, en als het klaar was werd ik nog eens uitgenodigd en werd ik soms ereburger, altijd wel wat. Maar kom je ergens in Zeeland dan wordt een afspraak met een wethouder soms wel drie keer verzet. Met Noordzee Résidence Cadzand-Bad zijn we 15 jaar bezig geweest, terwijl het vanaf dag 1 gewoon in het streekplan stond. Het is niet erg als een gemeentebestuur ‘nee’ zegt, maar wat ze wèl willen, dát weten ze niet!”

Crowdfunding Ziekenhuis Vlissingen

“De ziekenhuis-perikelen volg ik al heel erg lang. Zakelijk beschouwd is het een business die nooit gebrek heeft aan klanten. Het begon met de fusie, zoiets kost veel tijd en men is dan meer bezig met zichzelf dan met de klanten en ondertussen loopt de meter door: Vooruitrijden en voortdurend in de achteruitkijkspiegel kijken. Ik vraag me dan oprecht af: Hoe moeilijk kan het zijn? (hij steekt zijn handen bezwerend in de lucht): Kunnen wij, met pakweg 100.000 mensen op Walcheren, daar dan niet zelf voor zorgen? Moeten we nou echt wachten op een of andere interim-directeur?”

Bij een geboorte lagen moeder en kind vroeger vijf dagen in het ziekenhuis, tegenwoordig staan ze in 4 uur weer buiten. Dat scheelt enorm veel ruimte. Dat is de realiteit. Maar natuurlijk blijft er wel de noodzaak voor een goed ziekenhuis in Zeeland. Je wil niet voor een ingegroeide teennagel naar Leiden. Het lukte maar niet en de kas raakte leger en leger.

“Toen meldde zich mevrouw Brandenburg als nieuwe directeur en die zei waar het op stond. Dat sprak me aan. Het ziekenhuis is 30.000 m2 en we hebben 10.000 nodig, dat is een eenvoudig rekensommetje. Wij berekenden dat het ziekenhuis, na een ‘revitalisering’ voor een 10-15 miljoen euro, zo weer 20 jaar meekan. Een kleiner oppervlakte betekent een lagere maandlast en dus gunstige omstandigheden voor de nieuwe exploitatie.”

Van Koeveringe is opgetogen over de medewerking van de gemeente Vlissingen: “Die heeft er vanaf dag 1 keihard aan meegewerkt en kon binnen een jaar de bouwvergunning afgeven. Wij kopen de gebouwen, gaan die renoveren en verhuren ze vervolgens aan het ziekenhuis.”

Met crowdfunding kregen de Walchenaren de kans om zelf voor hun ziekenhuis te zorgen. Men kon al instappen vanaf 2500 euro. Daarmee is dat ziekenhuis ook echt van hun: Ze hebben er immers hun geld in zitten.

Van Koeveringe: “Om die ruim 10 miljoen euro door crowdfunding te verwerven moesten we het wel aantrekkelijk maken: Nou, 5% rente krijg je niet overal, dus dat leek me een prima beloning. We hebben het dan ook mooi gehaald met ruim 700 participanten. 75% is van Zeeuwen (49% van Walcheren) en de rest is van buiten Zeeland.”

Begin februari kan de bouwvergunning definitief zijn, dan start de bouw. Het werk gebeurt door alleen Zeeuwse ondernemers: Architecten, slopers, bouwers, installateurs, noem maar op. Rothuizen ’t Hooft doet directie. Zeeuwen mogen hier best trots op zijn.

Financiering

“De Crowdfunding loopt via Zeeland Investment Beheer (ZIB), dat is een organisatie van Van Koeveringe die gecertificeerd is door de AFM en de Nederlandse Bank om bij derden geld op te halen en dat te investeren in ‘dingen’ die goedgekeurd zijn. “Het verschil met een bank is dat alles bij ons preciés moet zijn. Met het crowdfundingsgeld voor het ziekenhuis mogen we dus geen vakantiewoningen bouwen. Het ZIB financiert in het ziekenhuis met 55% geld van de Zeeuwen en 45% van de banken.”

Zeeland

Tot slot een paar puntjes voor 2016:

Van Koeveringe: “We moeten positiever naar ontwikkelingen gaan kijken. Het gaat niet om subsidie of geld. Ondernemers gaan harder werken als er kansen liggen. We moeten de mensen niet ontmoedigen, maar aanmoedigen. Ga een ondernemer helpen als hij om een vergunning vraagt. Meedenken. In Duitsland zijn veel meer regels dan hier, maar als je daar bij een loket komt en je vraagt iets dan zeggen ze ‘Dat kan niet, daar moet u een vergunning voor hebben’. En daarna zeggen ze ‘Loop maar even mee, dan breng ik u bij iemand die gaat regelen dat het wel kan en ik help wel even bij het uitleggen’.”

De Roosevelt Universiteit

“De Roosevelt Universiteit is godsgeschenk. Daar moeten wij super zuinig op zijn. Koesteren. Maar we zullen studenten ook banen moeten geven. Doen we dat niet dan vertrekken ze naar andere plaatsen die daardoor sterker worden en wij zwakker en dat is contra-productief. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Kazerne

“De Mariniers komen naar Vlissingen: Wat een godsgeschenk! Dat kan heel die stad redden. Dan zou je denken dat er aan het begin van de stad borden komen met Mariniers Welkom! Scholen en werkgevers houden info-avonden voor hun partners en kinderen. Niets van dat al! We krijgen een groot cadeau, maar we lijken er niet blij mee. Vergeet niet: zolang er geen paal in de grond staat is er nog niks!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *