Nieuwe bestemming Oostkerk Middelburg

Ooit, in 1667, werd de Oostkerk in Middelburg gebouwd. Een protestantse kerk met een unieke bouwstijl en dito uitstraling. Nu, anno 2018, heeft de Oostkerk gelukkig nog niets aan uniciteit ingeboet en nog steeds een rijke toekomst voor zich. Zeker nu de kerk een nieuwe bestemming krijgt.

Leo Hannewijk, voor velen bekend als organisator van Film by the Sea, legt uit wat er met de Oostkerk gaat gebeuren. “Stichting Monumentenbezit heeft de kerk overgenomen. De Protestantse gemeente, Gemeente Middelburg, de Provincie en de Stichting Monumentenbezit hebben bijgedragen aan het onderhoudsfonds. Samen hebben ze het mogelijk gemaakt dat de Oostkerk een mooie toekomst heeft. Het wordt een unieke en sfeervolle locatie voor onder meer zakelijke bijeenkomsten, mini-symposia, recepties en diners. Maar ook voor intieme concerten, klassiek en eigentijds.”

Stukje historie

Om een gevoel te krijgen bij hoe bijzonder de Oostkerk is, deelt Leo graag een stukje historie. “In de zeventiende eeuw was Middelburg een zeer welvarende stad met een snel groeiend havengebied. Toen er vraag was naar een protestantse kerk werd er, anders dan anders, niet gekozen voor de overname van een katholieke kerk. Nee, de nieuwe kerk moest een prestigeobject worden waar de welvarendheid vanaf te lezen was. Dat is gelukt. De Oostkerk is een bijzondere kerk, al was het alleen al vanwege haar ronde vormen. Men liet zich inspireren door de Romeinse bouw. Het is vervolgens een wonder dat de Oostkerk in haar oorspronkelijke staat behouden is gebleven. Daar waar de binnenstad van Middelburg tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog haast compleet vernield werd, bleef de Oostkerk ongedeerd.”

Bijzonder

Terug naar het heden. Leo Hannewijk is gevraagd om de leiding van dit nieuwe cultuurcentrum op zich te nemen. “Het moet een gebouw worden waarbij culturele en maatschappelijke activiteiten hoog in het vaandel staan. Samen met de Schouwburg, de Zeeuwse Concertzaal en het Minitheater moet het hét Theaterkwartier van Middelburg gaan vormen. Het is nu al een locatie waar veel Zeeuwen trots op zijn. Een onmisbaar icoon in de Middelburgse skyline. Ik zie er erg naar uit om hier allerlei mooie activiteiten mogelijk te maken. We bieden straks werkelijk alles op maat aan. Van techniek tot catering en aankleding. Moet je je voorstellen, dat je je jaarvergadering niet in een saaie zaal houdt, maar in zo’n prachtige sfeervolle omgeving. Of dat je hier 150 gasten kunt ontvangen voor een chique diner. Dat is toch bijzonder?”

Op 24 november vindt ’s middags de officiële overdracht plaats van de Protestantse Gemeente Middelburg aan Stichting Monumentenbezit. “We hopen die avond een groot concert te organiseren. Vervolgens gaan we een tijdje dicht, zodat we enkele voorzieningen kunnen treffen voor de opening in het voorjaar volgend jaar. Maar reserveren kan al vanaf nu.”

Leo Hannewijk is bereikbaar onder nummer 06-51805263.
De website www.deoostkerk.nl gaat na 24 november online.

Tekst: Kim de Booij
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *