Nieuwe generatie in familiebedrijven: het moet wel je ding zijn

In 1930 richtte Pau Paree het elektrobedrijf Paree B.V. op. Nu, twee generaties verder, neemt Pieter het stokje officieel over van zijn vader Peter. Dat was niet altijd vanzelfsprekend. “Ik had, toen ik commerciële economie ging studeren, nog niet echt interesse in het bedrijf. Dat ontstond pas toen ik voor die studie een mini-onderneming moest opstarten. Ik ging me verdiepen in bedrijfsvoering en vroeg vaak aan mijn vader ‘Hoe doen jullie dat?’. Vanaf dat moment wilde ik, steeds als mijn vader thuiskwam van het werk, weten hoe zijn dag was geweest.”

2011
Pieter begon zijn loopbaan bij Delta, maar besloot eind 2011 over te stappen naar het familiebedrijf. “Mijn vader zei ‘Maak er het beste van en doe het alleen als je het leuk vindt. Het moet wel
je ding zijn.’ Het was natuurlijk even wennen in het begin, in een nieuwe omgeving. Maar door de fijne samenwerking met alle collega’s voelde ik me al snel thuis en ging ik het iedere dag leuker
vinden. Nog steeds trouwens.”

2018
Vader Peter doet vanaf juni een stapje terug. “Hij heeft me vanaf het begin het vertrouwen, de verantwoordelijkheid en de vrijheid gegeven om er mijn eigen ding van te maken. Maar ik kan
altijd nog bij hem terecht voor advies en om te sparren. Dat is fijn. Het bedrijf zelf draait goed. We hebben loyale klanten en ook de toekomstperspectieven zijn gunstig. En ik moet het niet alleen
doen, hè. Er staan 165 ervaren en betrokken medewerkers achter me.”

Advies
Welke goede raad kreeg Pieter van zijn voorgangers? “Mijn vader heeft me duidelijk het belang laten zien van het kiezen voor de juiste klanten. Die waar je met vakmanschap toegevoegde waarde kunt leveren en onderscheidend kunt zijn. En blijf investeren in innovaties en medewerkers, maar zorg ook goed voor jezelf. Een keer een week 80 uur werken kan geen kwaad, maar structureel is niet goed. Zorg dat je er plezier in houdt. Dat ga ik doen.”

www.paree.nl

Tekst: Kim de Booij
Foto: Marijana Pajovic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.