Nieuwe generatie ondernemende informatieprofessionals

Zeeland Business WrX!

De overheid verwerkt veel informatie en ook de Zeeuwse overheid maakt een snelle digitaliseringsslag. Dit vraagt om energieke, ondernemende informatieprofessionals die met een frisse blik kijken naar de data en documenten die overheden gebruiken om hun taken uit te voeren.

In veel organisaties ontbreekt echter de gelegenheid om deze nieuwe informatieprofessionals te begeleiden. Worden trainees van commerciële bedrijven uit de Randstad hierbij betrokken, dan blijkt vaak dat die na een jaar al weer terug willen uit Zeeland. De organisatie kan dan weer opnieuw beginnen om iemand op te leiden, want de informatiehuishouding van de overheid is complex.

Om die reden heeft Zeeland Business WrX! het anders aangepakt. Wij zoeken trainees die uit Zeeland komen en graag in Zeeland een carrière willen opbouwen. Wij maken een match tussen een organisatie en de trainee en begeleiden de trainee met een opleiding en coaching. De trainee werkt vier dagen in de week, de vijfde dag is voor studie en persoonlijke ontwikkeling. Een traineeship wordt aangegaan voor 2400 werkuren, daarna neemt de organisatie de trainee in vaste dienst. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de trainee werkt toe naar een vaste baan en de organisatie haalt iemand binnen waarvan -na een ruime gewenningsperiode- bekend is welk vlees in de kuip zit. Tijdens het traject wordt de trainee begeleid door een senior consultant, een mentor die zorgt dat de geleverde producten voldoen aan de vereiste kwaliteitsstandaarden. En de trainees? Die laten we in dit artikel aan het woord.

Wij zijn de trainees van Zeeland Business WrX!
Laten we kort vertellen wie we zijn en wat we doen. Nadat wij, Anouk (22, trainee bij de gemeente Goeree-Overflakkee), Carola (25, trainee bij de gemeente Sluis), Chiel (22, trainee bij de gemeente Kapelle) en Sjoerd (25, trainee bij de provincie Zeeland), klaar waren met onze universitaire studies, was het best spannend om ons leuke en vertrouwde studentenleven achter ons te laten. We wisten nog niet exact waar onze interesses lagen en de stap van het studentenleven naar het werkend leven is dan best groot. Een traineeship combineert het beste van deze twee werelden en kan als de kickstart in je carrière werken. Dat was voor ons de reden om voor dit traineeship bij Zeeland Business WrX! te kiezen.

Het traineeship bood ons een mooie kans om, na het volgen van een studie buiten de provincie, als ‘young professional’ aan de slag te kunnen gaan in Zeeland. We werden met open armen ontvangen door het team van Zeeland Business WrX!. Samen met ons werd gekeken naar de mogelijkheden om vier dagen in de week aan de slag te gaan als Trainee Informatiemanagement bij verschillende lokale overheden. Eén dag in de week werken we aan onze persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. Dit vullen wij in door ééns in de twee weken deel te nemen aan de Leergang Strategisch Informatie- en Recordmanager, aangeboden door adviesbureau VHIC. Samen met andere trainees reizen we dan om de week naar Utrecht, waar de lessen worden gegeven. In deze coronatijden volgen we de lessen digitaal. De lessen bieden ons de gelegenheid kennis te delen met andere professionals, we leren alle ‘ins and outs’ rond informatiemanagement en strategisch en pragmatisch denken komen samen. Wat we op dinsdag leren, brengen we woensdag al in de praktijk!

Daarnaast worden we vanuit Zeeland Business WrX! wekelijks persoonlijk begeleid door Ad van Heijst, een ware goeroe op het gebied van informatiemanagement en een super mentor. Als trainee van Zeeland Business WrX! ben je ook betrokken bij de activiteiten en evenementen die de Zeeland Business zelf uitvoert. Zo mogen wij alle netwerkbijeenkomsten en bijvoorbeeld businessbootcamps bijwonen. Dit stelt ons in staat professionals uit verschillende werkvelden te leren kennen en onze kennis op bijvoorbeeld het gebied van communicatie en marketing bij te schaven.

Heeft u ook belangstelling voor het traineetraject? Neem dan contact op met Ad van Heijst, Talentontwikkelaar Zeeland Business WrX! (info@zeelandbusiness.nl). Wij werken met professionals met als achtergrond commerciële economie, HRM, politicologie. Snel inzetbaar met hoog resultaat!

Redactie: Zeeland Business WrX!
Fotograaf: Ruden Riemens
Bron: Zeeland Business magazine 2 – 6/8/2020

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *