Nieuwe skyline voor Sluiskil

Heros dec. 2015 foto 2Sloopproject oude Cokesfabriek op terrein Heros vordert gestaag

De contouren van de nieuwe skyline voor het dorp Sluiskil, aan de overkant van het kanaal, worden langzamerhand zichtbaar. Niet langer zal er moeten worden aangekeken tegen reusachtige silo’s van de voormalige Cokesfabriek. Het grote sloopproject aan de kade bij Heros Sluiskil loopt van oktober 2015 tot begin 2016. Kraanwagens rijden af en aan om letterlijk puin te ruimen. Drie enorme silo’s van de oude Cokesfabriek verdwijnen na een eeuw van het toneel. Vervolgens zijn de drie oude havenkranen aan de beurt: twee loskranen en een laadkraan. Aansluitend wordt het terrein geëgaliseerd. De silo’s werden gebruikt om steenkool in te lossen. Vanuit de schepen werden de kolen opgeslagen in de silo’s en van daaruit getransporteerd naar de ovens, waar er cokes van werd gemaakt. Het afval van de welvaart wordt via Heros nuttig hergebruikt in de maatschappij. Het bedrijf richt zich vooral op bulkmaterialen zoals AEC-bodemas, schroot en afvalwater.

Zo laadt en lost Heros vandaag de dag aan bovengenoemde kade grote partijen AEC-bodemas. Het Zeeuws-Vlaamse bedrijf is, samen met haar Duitse zusterbedrijven, onder andere leverancier van AEC-bodemas voor het project het Groene Schip langs het Noordzeekanaal.

BulkschepenHeros dec. 2015 foto 1

Vele bulkschepen meren jaarlijks aan het kanaal van Gent naar Terneuzen af en aan. Het as wordt na opwerking bij Heros Sluiskil gebruikt als funderingsmateriaal in de wegenbouw, voor landschappelijke inpassing of als toeslagmateriaal voor de betonwarenindustrie via het hoogwaardige granova®. Dat is een nieuwe loot aan de stam van duurzame grondstoffen voor hoogwaardige toepassing in de bouw, asfalt- en keramische industrie. Door de toenemende interesse van grote betonfabrikanten is in 2016 een productie en levering van rond de 100.000 ton granova® voorzien.

AEC-granulaat

AEC-granulaat vindt zijn herkomst in hoogwaardig bewerkt bodemas, afkomstig van Afval Energie Centrales. Met de ruim 600.000 ton op jaarbasis bewerkt Heros in Sluiskil een equivalent van ongeveer veertig procent van de Nederlandse productie van bodemas, ofwel de reststoffen van zo’n zes miljoen inwoners. Tijdens de bewerking worden er zoveel mogelijk waardevolle componenten uit de as gewonnen, zoals ijzer, roestvaststaal en non-ferro metalen als koper, zink, messing en aluminium. Er worden bij Heros jaarlijks ook grote partijen verbrandingsschroot schoongemaakt en weer verkocht aan de staalindustrie.

 

Patrick Dekeyser van Heros Sluiskil begeleidt het sloopproject van de oude silo’s van de voormalige Cokesfabriek.
Patrick Dekeyser van Heros Sluiskil begeleidt het sloopproject van de oude silo’s van de voormalige Cokesfabriek.

Staalproductie

Patrick Dekeyser werkte bij de Cokesfabriek ruim twee decennia aan de productie van een grondstof voor de staalproductie. In zijn huidige rol bij Heros Sluiskil (de erfopvolger van de Cokesfabriek) doet hij dat eigenlijk ook, maar de grondstof Cokes is verruild voor schroot. Als productiemedewerker bij de Cokesfabriek hield Dekeyser zich bezig met onderhoud aan de ovens, technische administratie en diverse projecten. Bovendien was hij verantwoordelijk voor het onderhoudsmanagementsysteem van de hele fabriek. ,,De cokes werden gebruikt als brandstof voor de hoogovens. Door de vrijkomende enorme hitte werd er ijzererts van gesmolten. De cokesfabriek was toe aan vernieuwing van de ovens. Daarmee was een miljoeneninvestering gemoeid. Bovendien was kwaliteitscokes vanuit China in opkomst, waardoor de fabriek in Sluiskil met overcapaciteit kampte. Daarop werd besloten om te stoppen met de productie van cokes in Sluiskil”, blikt Patrick Dekeyser terug.

Investeringen

Hij werkt al 37 jaar op dezelfde site, is vanaf dag één bij Heros werkzaam en begeleidt het sloopproject. Sinds de recyclingspecialist zich rond de millenniumwisseling vestigde in Sluiskil, is het bedrijf hard gegroeid. Inmiddels is Heros bijna vier jaar onderdeel van de Duitse moedermaatschappij Remex Mineralstoff GmbH, waardoor er nog meer groei- en investeringsmogelijkheden zijn. Zo zal er voor de vrijkomende ruimte aan de kade een passende bestemming worden gevonden. Recentelijk is het sein op groen gezet voor de komst van een nieuwe geavanceerde opwerkingsinstallatie. Daarmee wordt geanticipeerd op de Green Deal, die inzet op steeds schonere granulaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *