Nog meer aandacht voor vrouwelijk ondernemerschap

Elly Hilgers, coördinator van ZIGZAG.

Het eerste flexwerk- en ontmoetingskantoor in Zeeland voor vrouwelijke ondernemers staat in de steigers

“Dat de campagne www.zigzagzoekt vrouwelijke ondernemers in Zeeland zo zou aanslaan, had ik nooit verwacht.” Elly Hilgers werkt als coördinator al ruim 9 jaar voor de Stichting ZIGZAG. De particuliere stichting, zonder winstoogmerk, is opgericht om innovatieve en vernieuwende initiatieven in Zeeland op weg te helpen. Er is een innovatie-aanjaagfonds waarmee ook financieel een steuntje in de rug kan worden gegeven bij de opstart van een nieuw of vernieuwend initiatief. Er wordt ook samengewerkt met andere organisaties die innovatie aanjagen en daarmee de economie van Zeeland willen stimuleren. ZIGZAG is niet verbonden aan overheden of gemeentes. Dat maakt de stichting best uniek in het Zeeuwse.

Ondersteuning en initiatieven
Op de website van ZIGZAG wordt een opsomming gegeven van initiatieven waar ZIGZAG zoal aan heeft bijgedragen. De lijst is de afgelopen jaren zo groot geworden, dat niet alles meer wordt vermeld op de site.

 

Veel gehonoreerde aanvragen hebben betrekking op technologische ontwikkelingen en initiatieven die sectorbreed voor Zeeland werkgelegenheid kunnen opleveren. “Vrouwelijke ondernemers hebben vaak minder affiniteit met technologie. Niet vernieuwend genoeg, dachten de onderneemsters vaak zelf. Zij kwamen dan ook niet snel om ondersteuning bij ZIGZAG” vertelt Elly. Daarom is ruim twee jaar geleden besloten om meer aandacht te besteden aan de doelgroep vrouwelijke ondernemers in Zeeland. Onderneemsters die vernieuwend zijn op welk gebied dan ook, groei-ambities hebben en die behoefte hebben om te delen en samen te werken.

De zoektocht werd gestart en de onderneemsters werden gevonden. De campagne ZIGZAG Zoekt heeft daarom bij vrouwelijke ondernemers in de start- en groeifase van hun bedrijf aardig wat dingen in gang gezet. Er zijn nu ruim 200 onderneemsters die op de een of andere manier met ZIGZAG in contact zijn gekomen. Ruim 60 onderneemsters krijgen begeleiding via een coachtraject of sparren regelmatig met Elly of met het bestuur van ZIGZAG.

Sommige onderneemsters kregen ook extra aanvullende financiële middelen om de groei van hun bedrijf een duwtje te geven. Door diverse ontmoetings- en netwerkevenementen, ontstonden er nieuwe kansen, nieuwe contacten en samenwerking met o.a. andere onderneemsters.

Elly Hilgers: “de eerste 25 onderneemsters die in 2015 aanwezig waren bij de Kick-off meeting in Kasteel Arendsslot, zijn bijna nog allemaal in beeld. Een aantal van hen heeft besloten hun plannen te veranderen of helemaal te stoppen. Dat gebeurt natuurlijk ook. Maar het merendeel is doorgegaan en hebben zeker groeistappen gemaakt. Zij zijn dan ook vaak goede ambassadeurs voor de campagne en brengen ook weer nieuwe onderneemsters in contact met ZIGZAG.” Greetje Francke, ZIGZAG-onderneemster van het eerste uur,  opende eind 2016 naast haar vestiging in Goes een tweede vestiging van haar Juice-bar in Vlissingen. Plannen voor een volgende vestiging zijn in de maak.

Huisvesting
ZIGZAG is al vanaf de start in 2009  gehuisvest in het gebouw van DOK41 in Vlissingen. Een broedplaats voor innovatieve starters en een ontmoetingsplek voor ondernemend Zeeland. In het kantoor van ZIGZAG is het afgelopen jaar ook ruimte geboden aan vrouwelijke onderneemsters die behoefte hadden aan een tijdelijke werkplek, een bespreekruimte of gewoon eens een dag of meer wilden werken in een andere werkomgeving. Het ontmoeten en het praten over de eigen business bleek van toegevoegde waarde te zijn voor deze doelgroep. Elly: “Dit bracht me op het idee om elders in Nederland te kijken of er voorbeelden waren waar vrouwelijke ondernemers elkaar kunnen ontmoeten in een inspirerende werkomgeving. Zo kwam ik terecht in Rotterdam, waar ik Noëlla de Jager ontmoette. Zij is bedenker en eigenaresse van Goodplace2work. In een verzamelgebouw runt Noëlla nu bijna 8 jaar het goodplace2work kantoor. Het is een kantoor voor vrouwelijke professionals. Het kantoor heeft een heerlijke werksfeer, er zijn gedeelde ruimtes maar ook afgesloten ruimtes. Per dag zijn er gemiddeld 20 onderneemsters aan het werk. Je vindt er coaches, communicatieadviseurs, juristen, accountants, tolken, architecten, zorgverleners, detacheringsburo’s, ict-diensten, tekstschrijvers, bloggers, evenementenbureau, enz. enz.”

Nu is Zeeland aan de beurt: Een kantoor waar vrouwelijk ondernemerschap kan groeien
“Ik heb dus met mijn eigen ogen gezien dat het werkt, zegt Elly. Vrouwelijke ondernemers blijken toch graag met anderen te sparren en te delen over wat ze bezighouden. Er ontstaat dan een sfeer van vertrouwen, collegialiteit en de bereidheid met elkaar de schouders eronder zetten als het even wat tegen zit. Veel vrouwelijke ondernemers combineren nu eenmaal hun ondernemerschap met andere zaken. Dat kan soms privé zijn, maar soms in combinatie met een baan in loondienst.”

Het nieuwe kantoor van ZIGZAG grenst aan het DOK41 gebouw en is ook gelegen aan de Edisonweg in Vlissingen. Er zijn twee verdiepingen van beiden 150 m2. Alles is mogelijk: eigen werkkantoor, een flexwerkplek, een vergader-bespreekruimte en een trainingsruimte. Het eerste halfjaar kunnen onderneemsters experimenteren met deze werkomgeving. De eigen bijdrage is dan minimaal. Ze worden gevraagd ook onderdeel te zijn van een team om een en ander in goede banen te leiden. Een soort kantoormanager, aanspreekpunt en coach voor één dag of dagdeel voor iedereen die er werkt of binnen komt lopen. De inrichting van het nieuwe kantoor wordt inspirerend en functioneel. Niet alles wil en kun je met anderen delen. Daarom zijn er ook 8 afsluitbare kantoorunits. Architecte en interieur-adviseur Suzanne de Kanter en Diana de Nooijer van het bedrijf HIP Interieur & Vormgeving komen nu ook al regelmatig werken op het huidige ZIGZAG kantoor. Zij zijn natuurlijk gevraagd mee te denken in het concept van de nieuwe locatie. Het gaat erg mooi worden, een inspirerende werkomgeving met een industriële vrouwelijke touch! De opening is eind oktober 2017.

Jacqueline Oude Hesselink

Eerste onderneemster heeft zich al gemeld
Jacqueline Oude Hesselink heeft met haar maatschappelijke betrokkenheid en gevoel voor ondernemerschap een mooie balans gevonden. Zij runt de stichting DigiSteun en haar bedrijf OHD DigiConsulent.

Jacqueline Oude Hesselink is in 2013 met haar bedrijf OHD DigiConsulent begonnen. Daarnaast heeft ze in 2014 de stichting DigiSteun opgericht. Via de stichting hebben gemeentes, scholen en welzijnsorganisaties een centraal punt gekregen waaruit ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt digitaal vaardiger gemaakt kunnen worden. Jacqueline coördineert dit allemaal met hulp van vele vrijwilligers. De activiteiten vinden vooral plaats in Goes en omstreken. Nu Jacqueline zich ook bij ZIGZAG in Vlissingen gaat vestigen, wordt haar werkgebied groter. Zo is Jacqueline ook nauw betrokken bij het project “Heel Zeeland Digivaardig” van DELTA. In 5 weken krijgen cursisten les van basisschool leerlingen uit groep 8 op een iPad. Tijdens deze lessen leren de cursisten om te gaan met de digitale wereld. Iedereen die een afstand ervaart in het werken met een iPad en internet kan ondersteuning krijgen. Ze werkt voor de stichting Digisteun en als DigiConsulent nauw samen met o.a. studenten van de ict-opleiding van Scalda. Ook Scalda is bijna buurman/vrouw van het nieuwe kantoor van ZIGZAG.

 

Wie volgt? Meer informatie bij Elly Hilgers: info@zigzagfonds.nl of 06 54768239

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.