North Sea Port biedt kansen

Hoewel er nog enkele juridische punten af te wikkelen zijn, is de fusie van de Zeeuwse havens en Gent in operationele zin volop in gang gezet. Het nieuwe North Sea Port is qua overslag de tiende en qua toegevoegde waarde de derde haven van Europa. Dat klinkt indrukwekkend. Maar waar liggen de kansen voor Zeeuwse en Vlaamse ondernemers? We vroegen het aan CEO’s Jan Lagasse en Daan Schalck.

Daan Schalck: “Je merkt nu al dat de buitenwereld anders naar ons kijkt, nu we North Sea Port zijn. Het is nog te vroeg om van een spectaculaire groei in bedrijvigheid te spreken, maar de fusie, de plannen voor de nieuwe sluis en het groot aantal hectare dat we aanbieden zorgen voor een toename in interesse en vertrouwen, ook van ver buiten Europa.” Jan Lagasse vult aan: “Dit is niet alleen goed voor, maar ook dankzij lokale bedrijven.”

Wat zien we daar nu van?
“Alleen al in de aanloop naar de fusie, zag je dat ondernemers meer met elkaar in contact komen en elkaars opportuniteiten ontdekken. Ik denk dat de havenfusie een katalysator is voor succesvolle, grensoverschrijdende samenwerkingen”, aldus Daan Schalck. Jan Lagasse bevestigt dat: “Het is zeker geen holle praat of wensdromen. Tijdens economische missies naar buitenlandse havens bleek dat de meeste business juist gedaan werd tussen de Zeeuwse en Vlaamse bedrijven onderling, die elkaar tijdens deze reizen ontmoetten. Ik verwacht dat dit de komende tijd gaat versnellen en vermenigvuldigen. En het zal voor ons als havenbedrijf ook makkelijker zijn om samenwerkingen mede mogelijk te maken. Nu we één grote grensoverschrijdende organisatie zijn, zijn we beter in staat lobby te voeren en besluiten te nemen. Neem bijvoorbeeld de voorgenomen samenwerking tussen Dow Benelux en staalproducent AcelorMittal. Daar kunnen we nu echt wat in betekenen.”

Verwacht extra aantal banen: 3.250
Totaal aantal hectare: 9.300
Nog beschikbaar aantal hectare: 1000
Gezamenlijke goederenoverslag in 2017: 123 miljoen ton
Totale lengte North Sea Ports: 60 kilometer

Tekst: Kim de Booij
Foto: Jo de Rammelaere

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.