Omdenken: van een beperking naar een kans

Jobhunters maken deel uit van het team Werkgeversdienstverlening van het UWV. Hun boodschap aan ondernemend Zeeland is klip en klaar: “Denk eens in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Bij wie mogen we op bezoek komen?”

Dat zo’n bezoek ook daadwerkelijk iets kan opleveren, daarvan zijn Loes Mertens, Britt Baaij en Joop van de Burgt overtuigd. Samen bemiddelen zij mensen met een lichamelijke- of licht verstandelijke beperking naar werk. Kansen genoeg, voor wie ze wíl zien. Dat maken deze drie enthousiaste jobhunters samen duidelijk.

Maak ruimte voor kandidaten
Toine Witters, manager Werkgeversdienstverlening, schetst de achtergrond. “In Zeeland zijn zeker   tweeduizend mensen met een Wia- of Wajong-uitkering die dolgraag aan het werk willen. Jobhunters helpen hen daarbij. En hoewel zij werken vanuit de kandidaat, hebben jobhunters zéker meerwaarde voor werkgevers. Hun vacatures zijn namelijk vaak niet meer in te vullen door de krappe arbeidsmarkt. Dat vergt een creatieve blik. Door een vacature om te buigen of werkzaamheden binnen een bedrijf te herschikken, ontstaat mogelijk ruimte voor één van deze kandidaten.”

Kwaliteiten en capaciteiten
Dat is precies wat Loes, Britt en Joop werkgevers vrijwel dagelijks voorhouden. Met de kandidaten die zij voorstellen, is weinig mis. Natuurlijk, er is sprake van een beperking, maar daar staat veel enthousiasme en motivatie tegenover. “Onze kandidaten hebben een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt”, legt Loes uit. “Daarom begeleiden we hen zo goed mogelijk bij het vinden van passend werk, want ze hebben wel de kwaliteiten en capaciteiten. Wij brengen dit zo goed mogelijk bij een werkgever in beeld en geven tevens aan welke functies passend zijn.”

Financiële tegemoetkomingen
Joop vult aan dat iedere kandidaat ook een financieel cv heeft. Een interessant document voor de potentiële werkgever. Hierin staat op welke financiële tegemoetkomingen hij een beroep kan doen. “Op de website van het UWV vinden werkgevers een ‘regelhulp’.  Met wat summiere gegevens van een potentiële medewerker, kan de werkgever zien waarvoor hij in aanmerking komt. Dit kan loonkostenvoordeel (LKV) zijn, maar ook een no-risk polis, jobcoaching of voorzieningen voor een aangepaste werkplek. Vaak is aanvragen niet zo ingewikkeld als het lijkt. En desgewenst helpen wij daar natuurlijk bij.”

Voorkom quotumheffing
Naast de komst van een nieuwe medewerker en ontlasting van de reguliere medewerkers, is er nog een reden om deze mensen een kans te bieden. Dat is de Wet Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten. Werkgevers met 25 medewerkers of meer worden hierin verplicht een medewerker met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, op straffe van een individuele quotumheffing. De werkgever die zich niet aan de banenafspraak houdt, betaalt dan voor niet opgevulde werkplekken. Wie de drie jobhunters spreekt, begrijpt dat het echt onnodig is om het zover te laten komen. Kansen genoeg! Zo zijn er tal van voorbeelden van kandidaten die inmiddels aan de slag zijn in sectoren als administratie, zorg, horeca, logistiek, techniek en ICT. Ook de niveaus lopen sterk uiteen. Er zijn mensen met niveau 1 geplaatst, maar er zijn ook voorbeelden van mensen met niveau 4 en zelfs HBO of WO. “Een mooi voorbeeld vind ik de jongen met gedragsproblemen. Een woonboulevard gaf hem een kans. Met intensieve jobcoaching kon hij een start maken. Dit is uiteindelijk een bijzonder succesvolle plaatsing geworden. Hij heeft inmiddels een jaarcontract als logistiek medewerker, waarbij hij zowel intern als extern allerlei contacten moet onderhouden.”

Strategisch partnerschap
Joop werkt graag aan wat hij noemt een strategisch partnerschap. Daarvan profiteren alle partijen. “Ons doel is samenzitten met werkgevers en tot goede oplossingen komen. Deze kandidaten zijn beschikbaar en enorm gemotiveerd. Wat wil je nog meer?”

 

Redactie: Caroline Houmes
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *