Ondernemen in crisistijd

Daadkracht, saamhorigheid en het vinden van balans

Denk je aan corona, dan denk je allereerst aan een hoop ellende. Maar naast alle onzekerheid, verdriet en zorgen ontstaat er soms ook iets moois; daadkracht, saamhorigheid en balans.

“Ik schrok me echt kapot.” Een logische reactie van Kim Giling van Your Travel Zeeland op de aankondiging van de coronamaatregelen. Veel ondernemers, zeker in specifieke branches, zoals reizen en horeca, kregen een klap in het gezicht toen half maart ineens alles ophield. Kim: “Ineens zie je je bedrijf in rook opgaan.”

Het komt goed
De ervaring van Kim is herkenbaar voor velen. Maar de daarop volgende daadkracht gelukkig ook. “Het komt goed. Mijn man is gelukkig heel rustig en liet me inzien: een slecht jaar is geen slecht leven. Zelf merk ik nu ook dat ik creatief word van deze situatie. Je gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden. De onzekerheid is en blijft lastig hoor, want het einde van de crisis is niet in zicht, terwijl de hulp van de overheid wel eindig is.
Maar ik ga niet stilzitten, niet afwachten.”

Kim Giling


Luctor et Emergo
Ritchie Bosma van ABAB ziet deze omslag bij veel ondernemers gebeuren. “Eerst is er een hoop emotie. Ondernemers zien hun jarenlang opgebouwde bedrijf als een kaartenhuis instorten. Dat is heftig. Maar daarna volgt het pragmatisch en positief denken. Het Zeeuwse spreekwoord ‘Luctor et Emergo’ past hier eigenlijk perfect bij: deze crisis treft ons, maar we zijn nuchter en veerkrachtig genoeg om er samen de schouders onder te zetten. Dat vind ik mooi om te ervaren.”

Ritchie Bosma


Aan de slag
De schouders eronder, de handen uit de mouwen, zo zit ook Joost d’Hondt van tapasrestaurant ’t Zusje erin. “We zijn met z’n allen aan de slag gegaan om ons gebouw op te knappen. Kleine beschadigingen repareren, de kelderruimte opruimen en isoleren en extra gevelverlichting aanbrengen. Daarnaast heb ik deze tijd ook benut voor een moment van bezinning. Sinds we vorig jaar mei zijn opengegaan, zaten we in een voortdurende rollercoaster. Je gaat maar door. Nu konden we even terugkijken. Hoe doen we het eigenlijk? Wat kunnen we nog verbeteren?”

Joost d’Hondt

Netwerk
Jorn de Vos van Redbrook Engineering BV worstelde met andere vraagstukken. “Onze business, het detacheren van technisch en engineering personeel, ging voor een groot deel gewoon door. Ook dankzij de verschillende branches waarin we werkzaam zijn. Waar ik me vooral zorgen over maakte, was dat ik het contact met mijn netwerk zou verliezen. Dat is zo’n belangrijk aspect van mijn werk. Natuurlijk bieden video-calls wel een oplossing, maar het is toch veel persoonlijker als je iemand live spreekt. Dan krijg je meer gevoel bij iemand. Gelukkig kunnen we inmiddels al weer wat vaker live afspreken.”

Jorn de Vos


Versoepeling biedt kansen
Zo is het. Langzaam kan er weer steeds meer. De horeca is weer open, de grenzen staan al op een kiertje en we mogen weer samenkomen. Dit alles nog wel met restricties, met 1,5 meter afstand als belangrijke voorwaarde. Joost: “Wij zien het als kans om onze gasten nog meer rust, ruimte en aandacht te bieden. Kwaliteit wordt in de huidige maatschappij belangrijker dan kwantiteit, denk ik. En dat is iets goeds.”

Saamhorigheid
Richie ziet dat er nog een ander positief effect door corona is ontstaan. “Saamhorigheid. Ik wilde er meteen voor de ondernemers zijn, ze helpen.
En je ziet die instelling ook bij de ondernemers zelf. Samen bewandelen we dit onbekende pad. Je groeit hierdoor meer naar elkaar toe, zakelijk en persoonlijk.”

Privé
Daar raakt Ritchie onbedoeld nog een ander belangrijk punt: persoonlijk, privé. Ook hierin heeft corona voor sommigen wat betekend. “Corona heeft de band van ons gezin versterkt”, zegt Kim. “En het is ook goed geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd meer vertrouwen te hebben in een goede afloop.”
Ook Joost heeft door corona een nieuw inzicht gekregen. “Ik heb na kunnen denken over een betere balans tussen werk en privé. Deze periode is echt goed geweest voor mij en mijn gezin.”

Redactie: Kim de Booij
Bron: Zeeland Business magazine 2 – 10/8/2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.