Ondernemers gaan erop vooruit?

Ondernemers worden met de ingang van het nieuwe jaar onderworpen aan een heleboel nieuwe wetten en regels. Senior manager belastingadviseur bij DRV, Danny Nieuwenhuijze, zet de belangrijkste fiscale veranderingen op een rijtje.

Btw-nummer
Iedere eenmanszaak heeft een nieuw btw-nummer gekregen, die voortaan vermeld dient te worden op facturen en websites. Het bsn-nummer is er, wegens privacy-redenen, uitgehaald.

Kleine ondernemersregeling
Kleine ondernemers moeten voortaan vóóraf een verzoek indienen bij de Belastingdienst, als zij btw-vrijstelling willen. Zij moeten dan voor een periode van drie jaar inschatten of zij minder dan 20.000 euro jaaromzet verwachten te maken.

Twee-schijven-stelsel
Het twee-schijven-stelsel gaat van kracht, met voor inkomsten tot 68.507 euro een tarief van 37,35% en daarboven 49,5%. Hoewel de zelfstandigenaftrek daalt, is de tendens dat ondernemers erop vooruit gaan. Mede door een toename van de heffingskortingen.

Box 2 dga’s
Voor directeur groot aandeelhouders wijzigt het box 2 tarief van 25% naar 26,25%. De opgebouwde meerwaarde wordt hierdoor met 1,25% meer belast. Daar tegenover staat dat de vennootschapsbelastingtarieven dalen; van 19 naar 16,5% voor de eerste 200.000 euro. Dit maakt het eerder interessant om van rechtsvorm te wijzigen, van bijvoorbeeld een eenmanszaak naar een bv.

Wet Arbeidsmarkt in Balans
De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans maakt het aannemen van vast personeel aantrekkelijker en biedt flexwerkers meer zekerheid. De wet ziet er onder andere op toe dat werkgevers vanaf 1 januari een (5%) lagere WW-premie betalen voor werknemers met een vast contract. Verder hebben ook werknemers met een tijdelijk contract nu al direct recht op een transitievergoeding.

Bijtelling
De bijtelling privégebruik voor volledig elektrische auto’s stijgt van 4% naar 8% over de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde. Over het meerdere wordt 22% bijgeteld. Ondanks deze stijging blijven elektrische auto’s voordeliger dan benzine- of dieselauto’s.

Ook leuk: ondernemers en werknemers kunnen vanaf dit jaar gebruik maken van een ‘fiets van de zaak’. Daarbij geldt een bijtellingspercentage van 7%.

Redactie: Elodie Kint
Fotografie: Freddy Dirickx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *