“Ondernemers helpen hun plannen te realiseren”

alex de fouw-9448Op donderdag 26 mei 2016 organiseren de Zeeuwse Rabobanken een bijzonder event voor ondernemers: Rabo Meet & Grow. Een ‘regionale marktplaats’ waar ondernemers in contact kunnen komen met andere (regionale) verstrekkers van kapitaal. “Ons doel is ondernemers te helpen aan een passende financieringsmix zodat ze verder kunnen groeien.”

Alex de Fouw, directeur Bedrijven van Rabobank Oosterschelde legt uit waarom de Rabobank met dit initiatief start: “We merken dat er bij Zeeuwse ondernemers behoefte is aan meer inzicht in de mogelijkheden voor financiering. Ondernemers met groei- of overnameplannen hebben vaak extra kapitaal nodig om te kunnen investeren. Maar bij een overname of investering in innovatie (onderzoek en ontwikkeling) kan er ook risicodragend kapitaal nodig zijn. Dan komen andere financieringsbronnen in beeld. Wij willen ondernemers met een goed plan toegang bieden tot een financiële oplossing om plannen te realiseren. Dit kan een lening zijn, maar steeds vaker worden andere financieringsbronnen benut zoals lease of deelname van een investeringsfonds. Voor de Rabobank ligt daar een nieuwe rol: vertel ons je plan, dan gaan we samen op zoek naar de bijpassende financiële invulling. Wanneer de bank het grootste deel van de financiering kan doen maar niet alles, kan een deel van het benodigde geld van andere kapitaalverstrekkers nodig zijn. Met die partijen brengen we ondernemers in contact en helpen ze zo hun plannen te realiseren.”

Informeren en inspireren

“Tijdens Rabo Meet & Grow hebben ondernemers de kans om meer inzicht te krijgen in verschillende financieringsmogelijkheden”, legt Alex de Fouw uit. “Ze kunnen informatie inwinnen tijdens verschillende marktrondes, waar ze aanbieders van aanvullende financiering kunnen ontmoeten. Daarnaast krijgen ondernemers de gelegenheid het bedrijfsplan op ‘de zeepkist’ te pitchen in bijzijn van andere ondernemers. Tijdens de interactie die daarna ontstaat, krijgen ze tips waarmee ze het bedrijfsplan kunnen aanscherpen. Zo wordt Meet & Grow een bron van kennis, informatie en inspiratie voor zowel ondernemers op zoek naar financiering als voor kapitaalaanbieders. We helpen ondernemers aan een passende financieringsmix om zo het bedrijf verder te laten groeien. Dat hebben deze events in andere delen van het land al bewezen.”

Deelnemers

Op 26 mei zijn ondernemers uit alle sectoren, uit alle levensfases en voor alle financieringsbehoeften welkom. “Het is met name interessant voor ondernemers in het MKB, of het nu starters zijn, bedrijven die door willen groeien of uitbreidingsplannen hebben richting het buitenland. Sommige bedrijven zijn op zoek naar werkkapitaal, andere hebben geld nodig voor een grote investering of het ontwikkelen van een innovatief product. Juist als het gaat om een grote stap en bij risicovolle investeringen biedt een financieringsmix uitkomst. Want bij vooruitstrevende plannen onderzoeken we wat past bij de bank, wat voor ons mogelijk is en welke component meer risicodragend kapitaal vergt. Dan helpen wij bij het vinden van een passende partner. Bij Meet & Grow kunnen we die contacten heel eenvoudig tot stand brengen.”

Financiers

De veertien partners van de Rabobank waar ondernemers tijdens Meet & Grow het gesprek mee aan kunnen gaan zijn lokale ontwikkelmaatschappijen als het Zeeuwse Impuls en Brabantse Rewin. Maar ook kunt u kennismaken met instellingen als MBO & Groei Fonds, Port4Growth, Money Meets Ideas en Qredits, dat zich richt op starters. Verder is Fundipal aanwezig voor inzicht en advies over crowdfunding, Rembrandt F&O voor vragen over fusies en overnames en Stichting Ondernemersklankbord.

Regionale regierol

“Bij de zoektocht naar aanvullende financiering kan de Rabobank voor ondernemers een regierol vervullen”, licht Alex de Fouw toe. “Want wij zijn regionaal sterk geworteld, hebben volop kennis en ervaring van bedrijvensectoren en weten waar behoefte is aan financiering en welke partijen kapitaal hebben om te investeren. Met die kennis en ervaring kunnen we ondernemers als geen ander ondersteunen bij het realiseren van de financieringsvraag, of dat nu bancair krediet is, met het wegwijs maken in crowdfunding of door de ondernemer in contact te brengen met andere investeerders. Bij Meet & Grow kan dat informeel en laagdrempelig. Want natuurlijk is er veel informatie online te vinden, maar uiteindelijk is persoonlijk contact cruciaal voor een succesvolle en duurzame match tussen een kredietvrager/ondernemer en de financier. Dat was voor ons de drijfveer om dit evenement op te starten. We hopen tussen de 150 – 200 ondernemers uit Zeeland en West-Brabant bij elkaar te brengen. Zo kunnen de deelnemers een interessant netwerk opbouwen en echt wat voor elkaar betekenen.”

Facts & figures

  • De lokale Rabobanken voorzien ruim 800.000 zakelijke klanten van financiële diensten.
  • Via de lokale Rabobanken staat ca. 130 miljard euro krediet uit bij ondernemend Nederland, waarvan ongeveer 35 miljard in de food- en agrisector.
  • Dagelijks verlenen de lokale Rabobanken bij elkaar 40 miljoen euro aan nieuwe/herfinanciering voor ondernemend Nederland.
  • Het overgrote deel (80%) van vreemd vermogen verstrekt aan ondernemend Nederland is bancair gefinancierd; dit zijn vele miljarden. Het resterende deel bestaat voornamelijk uit leverancierskrediet, lease en obligaties (de laatste met name bij de grote bedrijven). Nog maar een beperkt deel, dit zijn miljoenen, bestaat uit aanvullende financieringsvormen zoals crowdfunding, Qredits en overige investeerders
  • In 2014 is in Nederland voor ruim 50 miljoen euro aan ondernemingsfinanciering opgehaald via crowdfunding. In 2015 is via crowdfunding ca. 100 miljoen euro aan ondernemingsfinanciering  gerealiseerd.

Aanmelden

Komt u op donderdag 26 mei 2016 naar Rabo Meet & Grow? Het programma is van 15.45 uur tot 19.00 uur, waarna u nog afsluitend kunt borrelen en netwerken. Locatie: Rabobank Zuidwest-Brabant, Jacob Obrechtlaan 1 in Bergen op Zoom. U kunt zich gratis aanmelden via www.rabobank.nl/rabo-meet-en-grow. Daar vindt u ook meer informatie over het programma en de deelnemende partners.

Meer informatie is ook beschikbaar via www.rabobank.nl/oosterschelde of telefoonnummer (0113)248400

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *