Ondernemers laten internet-kansen liggen

Google adviseert bedrijven

Ondernemers kunnen veel beter gebruikmaken van de kansen die internet biedt, vindt Google. Daarom organiseert het internetbedrijf door het hele land workshops waarin ondernemers leren hun online zichtbaarheid te vergroten. Maar het internet kan op meer manieren helpen bij de bedrijfsvoering, vindt Google.

“Met name ondernemers in het MKB laten de kansen van het internet nog teveel onbenut”, zegt Arjan El Fassed, hoofd Public Policy van Google. “Als ze al online aanwezig zijn, kan hun vindbaarheid vaak beter. Ook liggen er nog grote kansen op het gebied van online marketing en de omslag van desktop naar mobiel: als je website niet snel genoeg laadt op telefoons, haken je bezoekers af. Daarnaast kun je als ondernemer zoeken in de meest gebruikte zoektermen op internet en daar je website op aanpassen. Via Google Translate kun je je website laten vertalen en zo meerdere markten bereiken. Stemtechnologie, zoals bekend van Google Assistent, is ook een technologie die je kan gebruiken om mensen op een andere manier te bereiken, bijvoorbeeld ouderen of slechtzienden.”

En er zijn meer manieren waarop ondernemers gebruik kunnen maken van technologische kennis, zoals machine learning en kunstmatige intelligentie (AI). “Die technologie is voor iedereen beschikbaar en je hoeft geen grote investeringen meer te doen om er voordeel uit te halen. Door bijvoorbeeld je bedrijfsdata bij elkaar bewaren in de cloud, kun je met behulp van data-analyse of machine learning meer inzicht krijgen in je data en zo je bedrijfsvoering verbeteren. Op basis van historische gebruiksgegevens kun je beter voorspellen hoeveel onderdelen of grondstoffen je moet inkopen.”

Privacy
Al die mogelijkheden kunnen je het gevoel geven dat Google alles van je weet, inclusief je bedrijfsgegevens, maar die angst is onterecht, zegt Arjan. “Hoeveel Google van je weet, heb je grotendeels zelf in de hand. Met een Google-account kun je zien welke gegevens Google van je bewaart en kun je die ook verwijderen. Het gekke is dat veel mensen privacy belangrijk vinden, maar er tegelijk weinig aan doen. De privacy-paradox, noem ik dat. Terwijl wij daar heel transparant in zijn: je kunt alles zo instellen als je zelf wilt.”

En bedrijfsgegevens? Daar kan Google niet eens bij, zegt Arjan. “Werken in de cloud is net als werken op je eigen server, maar dan online. Het voordeel is dat je er geen dure hardware voor hoeft aan te schaffen: als je meer opslag nodig hebt, koop je extra ruimte. En het is veilig. De maatregelen die we treffen op het gebied van beveiliging, privacy en naleving worden regelmatig door onafhankelijke instanties gecontroleerd. Google ontwerpt en bouwt zijn eigen datacenters en die hebben meerdere lagen van beveiliging.”

Duurzame energie
De technologie van Google kan ook worden ingezet voor maatschappelijke ontwikkelingen, vertelt Arjan. “Onze nieuwste datacenters, zoals die in Groningen, draaien met behulp van AI vijftig procent zuiniger dan andere datacenters. Het energieverbruik wordt gecompenseerd met 100 procent hernieuwbare energie, onder andere met wind uit Zeeland. De technologie voor stemherkenning helpt mensen die moeilijk lezen of die digitaal laaggeletterd zijn om toch toegang te hebben tot informatie online. En recent hebben artsen een doorbraak gemaakt op het gebied van het vroegtijdig opsporen van borst- en longkanker, door met behulp van AI en machine learning de beschikbare data beter te analyseren.”

Ook ondernemers kunnen van die technieken gebruikmaken, bijvoorbeeld om nieuw personeel te vinden. “Laaggeschoolden zijn meer dan hoger opgeleiden afhankelijk van het internet voor het vinden van werk. Zoektechnologieën kunnen helpen hun competenties en wensen te koppelen aan bijvoorbeeld cursussen die nodig zijn om een bepaalde baan te krijgen. En ondernemers kunnen via open data research de demografische gegevens in een regio vinden en een betere marktanalyse maken.”


Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.