Ondernemerschap deels genetisch bepaald

Ondernemerschap is gedeeltelijk genetisch bepaald. Of iemand wel of niet ondernemer wil worden, wordt echter niet door slechts een handjevol genen beïnvloed.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Matthijs van der Loos, dat is uitgevoerd aan de Erasmus School of Economics. “Ondernemerschap wordt waarschijnlijk beïnvloed door honderden, zo niet duizenden genen met ieder een zeer klein effect”, verklaart Van der Loos.

Het onderzoek vond plaats in samenwerking met het Erasmus MC. “Ik ben op zoek gegaan naar specifieke ‘ondernemerschapsgenen’, daarbij gebruikmakend van daadwerkelijk gemeten DNA.”

Ook factoren als geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, risicovoorkeuren, toegang tot financiële middelen en de neiging om overmoedig en te optimistisch te zijn spelen een rol. Deze eigenschappen hebben mogelijk eveneens een erfelijke component.

Volgens Van der Loos is ondernemerschap op dit moment echter niet alleen te voorspellen uit genetische componenten.

Voor het onderzoek is het ‘Gentrepreneur Consortium’ opgezet. Hierin worden gegevens verzameld uit 17 datasets over de hele wereld, gebaseerd op ongeveer 50.000 personen, waarvan het DNA is doorgelicht. Ook is bekend of ze als zelfstandige werkzaam zijn of zijn geweest.

Tweelingen
Er zijn in deze data geen specifieke genen gevonden die gerelateerd zijn aan ondernemerschap. Uit zogenaamd tweelingonderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van grote groepen een- en twee-eiige tweelingen, blijkt echter dat ondernemerschap wel degelijk deels genetisch wordt bepaald.

Volgens Van der Loos is het vinden van genen voor ondernemerschap in principe mogelijk, maar zijn hiervoor wel enorme steekproefgroottes nodig.

Uit het onderzoek blijkt verder geen verband tussen testosteron en ondernemerschap, zoals uit een eerdere studie naar voren kwam. “Dat wil niet zeggen dat testosteron geen invloed heeft op ondernemerschap, maar wel dat de invloed van dit hormoon in dat geval waarschijnlijk erg klein is”,  aldus Van der Loos.

 

Bron: NU.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.