Onze favoriete bezigheden: Snacken en bankhangen

De favoriete bezigheden van Nederlanders: snacken en op de bank hangen. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat gezondNU liet uitvoeren samen met de Nationale Gezondheidsbeurs. Twee stuks fruit en twee ons groenten per dag. Dertig minuten bewegen per dag. Hoe het hoort, weten we precies. De praktijk is echter een stuk weerbarstiger. We eten te weinig gezonde producten en bewegen onvoldoende.

’s Avonds na acht uur een hartige snack, daar zijn we wel voor te porren. Eén op de drie Nederlanders eet minimaal drie per week ’s avonds nootjes, kaas, worst of chips. Mannen iets meer dan vrouwen. Elf procent van de mannen snackt zelfs elke avond, tegen vier procent van de vrouwen.
Favoriete bezigheid van de Nederlanders is het doorbrengen van de avond op de bank. 65 Procent brengt minimaal drie avonden per week passief op de bank door. Een kwart van de vijftigplussers zit zelfs elke avond alleen maar op de bank.

Bijna veertig procent van alle Nederlanders geeft zelf aan minimaal drie keer per week ’s avonds langer op te blijven dan goed voor ze is. Bij twintigers stijgt dit percentage zelfs tot bijna zestig procent.

Wie denkt dat mensen lang opblijven, omdat ze ’s avonds aan het sporten zijn, komt bedrogen uit. Zeventig procent sport minder dan één keer per week ’s avonds. Jong of oud, man of vrouw, hoog of laag opgeleid, werkend of niet-werkend, ’s avonds sporten daar doen we niet aan.
Een ideale gelegenheid om te bewegen, is het nemen van de fiets voor korte ritjes naar de brievenbus, de winkel of het centrum. Helaas pakt veertig procent liever de auto voor een kort ritje, zo blijkt uit het onderzoek van gezondNU. Het zijn vooral dertigers en veertigers die zich hieraan bezondigen.

Eén op de drie Nederlanders gaat minimaal één keer per week naar de snackbar of zet thuis de friteuse aan. Mannen houden meer van patat en frikadel dan vrouwen, 36 tegen 27 procent. Veertigers zijn dol op een vette hap (46%), zestigers hebben die tijd gehad (12%). Hoger opgeleiden scoren met amper twintig procent beduidend lager dan gemiddeld.

Nog zo’n Hollandse gewoonte: een koekje bij de koffie of thee. Twaalf procent van de mannen neemt een koekje bij elk kopje! Bij vrouwen blijft het percentage steken op zes procent.

De helft van alle mannen drinkt minimaal drie keer per week frisdrank. Bij de vrouwen is dat dertig procent. Tieners lusten er met bijna zestig procent wel pap van. Er zijn ook mensen die nooit frisdrank nuttigen, dat varieert van zeven procent bij tieners tot 45 procent bij zestigplussers.
Vijftigers en zestigplussers zijn de grootste innemers als het gaat om alcohol. Eén op de vijf drinkt dagelijks. En opnieuw leggen de mannen het af tegen de vrouwen als het gaat om slechte gewoonten. Tot slot: hoe hoger mensen opgeleid zijn, hoe vaker ze dagelijks alcohol nuttigen.

Zijn vrouwen altijd gezonder bezig dan mannen? Nee, het beheersen van stress is het zwakke punt van vouwen. Eén op de drie vrouwen geeft aan stress op te kroppen en er te lang mee rond te lopen (mannen: één op vier). Elf procent reageert stress af op haar omgeving (mannen: zes procent).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *