Ook op kantoor helpen ‘alle beetjes’

Gaat jouw beeldscherm automatisch in de sluimerstand? Neem je weleens de trap in plaats van de lift? En hoe vaak print je vergaderstukken uit, die ongebruikt in de papierbak verdwijnen? Energie besparen op kantoor doe je samen! Energieadviseur Sjaak Vogel deelt zijn tips.

“Het grote verschil met thuis, is dat je op kantoor met velen verantwoordelijk bent”, vertelt Sjaak. Hij is energieadviseur bij DELTA en deelt via www.delta.nl/blog feitjes en tips over duurzaam met energie omgaan. “Maak van energiebesparing een vast agendapunt, inventariseer welke maatregelen je met elkaar kunt nemen en formuleer daar targets voor. Je kunt als bedrijf de energiekosten inzichtelijk maken en medewerkers mee laten profiteren als er besparingen zijn gerealiseerd. Want een financiële prikkel helpt!”

Energiebeheer instellen
En er valt een hoop te besparen. Volgens Sjaak zijn de grootste energieslurpers de verwarming in de winter, de verlichting en ict. “Op iedere pc kun je via energiebeheer heel eenvoudig je pc zuinig instellen. Wis verder bewegend beeld als een screensaver en zet je computer ’s avonds uit. Haal je lader uit het stopcontact en zet de beamer uit na een presentatie. Wil je gas besparen? Je houdt het kantoor warmer door van niet-verwarmde ruimtes de deuren goed gesloten te houden, geen stapels ordners op je radiator te leggen en ’s avonds de lamellen dicht te doen. Zo blijft de warmte beter hangen. En doe de thermostaat een graadje lager. Gewoon warm gekleed gaan.”

Sluimerstand
Kantoren die nog oude tl-buizen hebben hangen, kunnen ledverlichting overwegen. “Daarmee bespaar je wel 65%. Zeker als je het combineert met armaturen die het licht weerkaatsen. En hoewel de digitalisering toeneemt, wordt er nog vaak onnodig geprint. De maatregelen die je met elkaar neemt, moeten natuurlijk wel werkbaar blijven: als er veel geprint of gekopieerd wordt, dan heeft het geen zin het apparaat na gebruik uit te zetten. Sterker nog, het opwarmen vergt dan meer energie. Schaf je echter een nieuw apparaat aan, controleer dan of er een automatische sluimerstand op zit.”

Neem de fiets
Van sommige energiebesparende maatregelen word je nog gezonder ook! ‘Neem als het even kan de trap in plaats van de lift”, vervolgt Sjaak. “Of bespreek met elkaar hoe je het woon-werkverkeer terug kunt dringen. Wie op de fiets kan, komt op de fiets. Ook op autobrandstof valt te besparen. In bedrijven waar veel gereden wordt, kan een cursus van ‘Het Nieuwe Rijden’ uitkomst bieden.” In de gemiddelde kantoorkeuken zijn eveneens maatregelen te nemen. “Kopjes in combinatie met een energiezuinige vaatwasser zijn het beste. Kies je toch voor wegwerpbekertjes, neem dan die van karton.”

Kraanwater
Tot slot heeft Sjaak alvast wat tips voor de zomer: “Investeer in zonnewerking, ventileer als het kan ’s nachts en schaf vooral geen mobiele airco’s aan. Ook zie je op kantoren steeds vaker gekoelde watertappunten. Terwijl het Nederlandse kraanwater tot het beste van de wereld behoort. Het is duizend keer zo goedkoop als water uit een fles en minstens vierhonderd keer minder belastend voor het milieu. Overleg dus met elkaar of dat nou wel écht nodig is!”

Tekst: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Evert van Moort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *