Op zoek naar ambitieuze vrouwelijke ondernemers

ZigZag-003“Het afgelopen half jaar zijn we op zoek gegaan naar vrouwelijke ondernemers in Zeeland”, vertelt Elly Hilgers, coördinator bij ZIGZAG. “Aanleiding was eigenlijk de uitreiking van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo in 2014. Daar waren nauwelijks vrouwelijke ondernemers voor genomineerd. En ook bij ZIGZAG zelf kloppen heel weinig vrouwen aan. Toen dacht ik: waar zitten ze toch, wie zijn het en wat doen ze?”

Innovatief ondernemerschap
“ZIGZAG staat voor Zeeuwse Innovatie Groep / Zeeuwse Aanjaag Groep. We bestaan nu zes jaar en zijn een niet-commerciële, particuliere stichting die beschikt over een innovatie-stimuleringsfonds. We krijgen regelmatig aanvragen voor subsidies of ondersteuning, maar meestal zijn dat mannen”, legt Elly Hilgers uit. “We willen daarom vrouwelijk innovatief ondernemerschap in Zeeland beter op de kaart zetten en zijn daarom op zoek gegaan naar ondernemers met originele groeiplannen. Daar zetten we ons nu een half jaar voor in en gelukkig met resultaat! Er is meer aandacht in de media en ook het aantal aanvragen bij ZIGZAG stijgt. Ik heb nog nooit zoveel gesprekken gevoerd met vrouwelijke ondernemers als de afgelopen tijd.”

Businesscoaches
“Inmiddels is er intensief contact met zo’n 25 vrouwen. Een aantal van hen maakt ook gebruik van onze businesscoaches. Daarvoor hebben we vijf dames gevonden met heel verschillende achtergrond en expertise, zoals onderneemster Scarlett Kwekkeboom of financieel adviseur Yvonne Braamse. Op onze website leggen ze in korte filmpjes uit wie ze zijn en hoe ze kunnen ondersteunen. Zo kunnen we voor iedere vraag de goede match tot stand brengen en creëer je echt toegevoegde waarde.”

zigzagzoekt.nl
Op zigzagzoekt.nl is ook te zien welke vrouwelijke onderneemsters al voor hulp aanklopten. Elly: “Dat is heel breed: van een technisch installatiebedrijf dat graag verder betrokken wil zijn bij de ontwikkeling van zorgchalets tot een onderneemster die concepten ontwerpt in offline of online spelvormen voor ondernemers, trainers en coaches. En bijvoorbeeld een eigenaresse van een lunchroom die ondersteuning zoekt voor marketing en strategie. Wij proberen ze te helpen, met als doel vernieuwend ondernemerschap te bevorderen. Zo stimuleren we de Zeeuwse economie en leveren een bijdrage aan nieuwe werkgelegenheid. En stiekem is ons doel ook om in 2015 een vrouwelijke ondernemer op het podium te hebben bij de Emergo Innovatieprijs!”

Elkaar versterken
Elly Hilgers merkt dat er best veel netwerkclubs zijn speciaal voor vrouwen. “Die zijn goed bezig: ze delen informatie met elkaar en hebben inhoudelijke programma’s. Maar ze zouden er iets meer op gericht mogen zijn elkaar te versterken, echt samen te werken. Durf te gaan voor groei, zodat je een economische factor van belang wordt!”

Stichting ZIGZAG
Edisonweg 41 A5
4382 NV Vlissingen
06-54768239
info@zigzagfonds.nl
www.zigzagfonds.nl / www.zigzagzoekt.nl

Tekst: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Jan Bos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *