Schipper Groep: opvolger wordt niet vanzelf ondernemer

foto13Familiebedrijven vormen een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse economie. Nu de crisis over zijn hoogtepunt lijkt, is het voor oudere ondernemers een geschikt moment het bedrijf over te dragen aan de volgende generatie. Het is dus van belang dat dat zorgvuldig gebeurt. “Bij de overdracht zijn twee aspecten belangrijk”, zegt Jan Rutjes: “Continuïteit en emotie. En met name dat laatste is een lastig ding.”

Binnen de Schipper Groep is een gespecialiseerd team vanuit verschillende vakgebieden betrokken bij bedrijfsopvolging in familiebedrijven. “De kunst is om niet teveel vanuit je eigen specialiteit te kijken, maar eerst uit te zoeken wat de ouders en de kinderen echt willen”, zegt Edwin Moens, net als Rutjes fiscalist bij Schipper. “Vaak blijkt tijdens het proces dat niet iedereen hetzelfde wil, maar dat daar binnen de familie nooit over wordt gesproken. Het is dus belangrijk niet te snel te beginnen aan de zakelijke kanten van de overdracht, maar eerst uit te zoeken wat iedereen wil en kan.”

Elke ondernemer wil zijn familiebedrijf het liefst in de familie houden. Maar niet elke zoon of dochter is in staat een onderneming te leiden. Soms hebben opvolgers heel andere opvattingen dan de ouders. En sommige ouders vinden het ingewikkeld het stokje echt over te dragen. “Vaak wordt dit soort zaken niet van tevoren uitgesproken. En dat is jammer, want door oplopende spanningen en frustraties kan het bedrijf uiteindelijk ten onder gaan.”

Moens en Rutjes adviseren ondernemers op tijd na te denken over de toekomst van hun bedrijf. “Zorg dat helder wordt wat ieders wensen en verwachtingen zijn, en neem daar de tijd voor. Als je wilt dat je kinderen de zaak overnemen, moet je daar naartoe werken.” Niet alleen de bedrijfsstructuur moet daarvoor op orde zijn, het is ook van belang dat de opvolger er klaar voor is.

Daarvoor biedt de Schipper Groep cursussen bedrijfsopvolging aan. “Je wordt niet vanzelf ondernemer. Wij proberen de opvolgers gereedschappen mee te geven op het gebied van personeelszaken, leidinggeven, financiën. En we laten ze ontdekken wat hun verbeterpunten zijn. Hun ouders zijn waarschijnlijk begonnen met een bedrijfje in de garage, maar de opvolgers kunnen niet opnieuw klein beginnen: die hebben meteen een heel bedrijf.”

Het belangrijkste advies dat Rutjes en Moens kunnen geven, is: “Zoek een adviseur die je vertrouwt en die niet alleen naar de zakelijke kanten kijkt. Dan heb je de meeste kans op een succesvolle bedrijfsopvolging.”

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *