Over wegen met Zeeuwse bouwstoffen

Heros Sluiskil staat synoniem voor hergebruik. Uit resten verbrand huisvuil haalt het bedrijf grondstoffen voor de wegenbouw en metalen. De ambitie van Heros Sluiskil is volgens directeur Arie de Bode de toepassing van bodemassen in infrastructurele projecten in Zeeland. “De aanstaande verbreding van de Sloeweg (N62) is een ideaal project voor de toepassing van ons materiaal.”

Heros Sluiskil is gevestigd op het 45 hectare grote HEROS Ecopark Terneuzen, aan het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Een deel van het HEROS Ecopark Terneuzen is ingericht voor de productie van duurzame energie. Er staan onder andere een biodieselfabriek en een biovergistingscentrale. HEROS Sluiskil beschikt tevens over een afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Zeeuwse bouwstof
Dagelijks komen in Sluiskil vanuit verbrandingsinstallaties de resten aan van verbrand huisvuil van 6 miljoen mensen. Ook van Zeeuwen. Dit afval wordt ook wel AVI-bodemas genoemd. Na het uitzoeken door Heros, blijven grondstoffen voor de wegenbouw (90%) en metalen over. “De grondstof voor de wegenbouw is een IBC-Bouwstof die, met het oog op duurzaam bouwen, toegepast moet worden, zéker door de overheid”, vindt De Bode. “Vanwege de ongelijkvloerse kruisingen is de Sloeweg ideaal voor deze toepassing. De schoongemaakte AVI-bodemas moet immers boven het grondwaterniveau worden aangelegd en ook kunnen worden afgedekt. Momenteel zijn we in gesprek met de provincie om deze Zeeuwse bouwstof in te passen.” Wat betreft het gebruik van AVI-bodemas in wegen heeft Heros genoeg gerenommeerde projecten op haar naam staan: A72 bij Venlo, de landschapswal bij de haven van Amsterdam en de A4 bij Bergen op Zoom. Alleen een Zeeuws project ontbreekt nog in dit rijtje.

Green Deal
In het streven naar een duurzame samenleving sluit het kabinet Green Deals met de samenleving. Een van deze deals is het kwalitatief verbeteren van de bodemas zodat deze toegepast kan worden in (duurzaam) beton. Heros speelt hierbij een belangrijke rol. Het bedrijf verwacht medio 2013 een zodanig hoge kwaliteit bodemas te kunnen produceren dat deze toegepast kan worden in beton. Deze ambitie is kenmerkend voor het bedrijf dat volop in ontwikkeling is. “Niets is hier ‘gesneden koek’; we ontwikkelen alles zelf. Daarvoor moeten we onze oren en ogen openhouden en alert zijn op mogelijke innovaties. Daarom werken we ook samen met universiteiten en hogescholen, ook de Hogeschool Zeeland. Wij zijn feitelijk de enige private onderneming in Nederland die zich zo compleet in deze markt beweegt. Dat bleek ook na de overname door het Duitse bedrijf REMEX, onderdeel van Remondis. Hoewel dit bedrijf ook jaarlijks één miljoen ton bodemassen opwerkt (Heros: 550.000 ton/jaar) kunnen wij kennis toevoegen.”

Nominatie Succesfactor.tv
Heros strijdt samen met ruim 200 andere topbedrijven om de Succes Award van RTL 7 en RTL Z. De Bode rekent op de stem van zoveel mogelijk Zeeuwen.

 

Heros Sluiskil BV
Oostkade 5, 4541 HH Sluiskil
Portnumber: 1225
0115 471 258
www.heros.nl
info@heros.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.