Pallet versturen – zo maak je een pallet klaar voor verzenden

Ben jij net als een van de vele Zeeuwse bedrijven in de retailsector die steeds meer online gaan kijken voor sales, dan is de kans groot dat hier ook meer post en pakket verzendingen bij komen kijken.

Producten met de post versturen is een veilige manier om jouw waren bij de klant te krijgen. Het is bovendien ideaal om je afzetmarkt hiermee ook buiten Zeeland te kunnen vergroten. Belangrijk is daarbij wel dat je de verzending van je producten zo efficiënt en voordelig mogelijk kunt verzorgen.

Ga je voor een grote verzending, naar bijvoorbeeld een afhaalpunt of een doorverkoper, dan is een pallet versturen vaak de meest economische optie. Heb je nog weinig ervaring met het werken met pallets, dan hebben we hier een paar handige tips voor je hoe je veilig en efficiënt pakketten op een pallet stapelt, en deze vervolgens klaarmaakt voor verzending.

Hoe werkt een pallet?
Een pallet is een stevig houten (of soms kunststof) plateau waarop een grote hoeveelheid goederen verplaatst of opgeslagen kunnen worden. Om een pallet van de ene plek naar de andere te krijgen is er vaak een vorkheftruck nodig, of een speciale palletwagen. Het is dus goed om hier rekening mee te houden wanneer je met pallets gaat werken.

De afmetingen van een pallet kunnen verschillen, maar zijn wel redelijk gestandaardiseerd in Europa door de EUR-pallet, of de Europallet. Deze pallet, met een formaat van 80 bij 120 cm, wordt in Europa het meeste gebruikt en is daarom makkelijk als standaard aan te houden. Pallets zijn zowel nieuw als tweedehands te verkrijgen, en je kunt er ook voor kiezen om pallets te huren.

Let op juiste maat en gewicht
Heb je een standaard verzenddoos voor je producten, dan loont het om te kijken of de afmetingen van deze doos een goede match met de pallet zijn. Je wilt zo gelijk mogelijk dozen op de pallet kunnen stapelen, en als je met de huidige verpakking net geen 5 dozen op een rij kunt krijgen, maar enkel 4 met een stukje over, dan is het het overwegen waard om het formaat dozen aan te passen.

Denk ook aan het maximaal gewicht dat een pallet kan dragen. Dit ligt gemiddeld tussen de 1500kg en 2000kg, en zal dus niet gauw een reden tot zorg zijn, maar uiteraard is het wel iets om rekening mee te houden. Het gewicht beperkt het aantal pakketten dan je met de pallet kan versturen, indien elk pakket zelf zeer zwaar is.

Ga voor kwaliteit
Hoewel een gemiddelde pallet zeker tegen een stootje kan – dit is juist een van de grote voordelen van het gebruiken van pallets – kunnen de dozen die op de pallet gaan wellicht niet tegen een wat minder voorzichtige behandeling.

Aangezien de pallet verplaatst gaat worden met zware machines, en tijdens het verzenden vaak minder zorgvuldig wordt gehandeld dan een los pakketje, is het belangrijk dat de dozen op de pallet ook goed bestand zijn tegen schade. Ga hier dus voor kwaliteit; net wat dikker karton bijvoorbeeld, en extra versteviging met tape.

Verdeel het gewicht
Het allerbelangrijkste bij het stapelen van dozen of andere items op een pallet is het goed verdelen van het gewicht. Dit begint bij de pakketten zelf; zorg dat de dozen niet te veel lucht-ruimte hebben en dat de producten in de dozen niet makkelijk kunnen verschuiven.

Zorg er vervolgens voor dat op de pallet de zwaarste dozen onderop komen en evenredig over de pallet verdeeld worden. Begin met het plaatsen van dozen aan de buitenring van de pallet en werk zo naar binnen toe. Het is ideaal wanneer je de dozen iets verschoven op elkaar kunt zetten, zo krijg je net als bij een stenen muur door het verspringen van de ruimtes tussen de dozen een stevige stapel.

Tussen stapels dozen door kun je ervoor kiezen om met kartonplaten het gewicht nog beter te verdelen. Ook hebben deze platen het voordeel dat ze de gehele stapel stabiliseren. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de hoeken van de palletstapel met karton te verstevigen, om zo de kans op schade tijdens het transport te verminderen.

Maak de lading vast
Is de pallet volgeladen, dan is het een goed idee om de inhoud te stabiliseren met krimpfolie en banden. De krimpfolie dient er vooral toe om de lading bij elkaar te houden, de banden vooral om de lading op de pallet te houden; allebei dus erg belangrijk. Bij het inwikkelen met krimpfolie begin je altijd onderaan en werk je naar boven toe, er altijd voor zorgend dat het folie zo strak mogelijk om de dozen heen gewikkeld wordt.

Zorg er tot slot voor dat je pallet voor het versturen goed gelabeld is, inclusief inhoud en afzender, zodat er tijdens elke stap van het transport duidelijk is waar deze naartoe moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *