PAPIER PAKT

TekstbeeldIn een vorige column vertelde ik hoe PRINT PAKT, vooral door slimme combinaties in de communicatiemix zoals die Braziliaanse uitgever deed. Papier zelf – de natuurlijke drager van geprinte media – is óók een product met interessant perspectief.

Zo is er papier ontwikkeld waarvan de nanovezels veel dunner zijn dan de vezels in gewoon papier en daardoor is het transparant en zo glad als plastic. Nanopapier of buckypaper, is thermisch en elektrisch geleidend en geweldig sterk. De nieuwste ontwikkeling is dat je er elektriciteit mee kunt opwekken! Nanotechniek, de technologie van de zeer kleine deeltjes, biedt een wereld aan mogelijkheden.

Het dunne en doorzichtige materiaal kan worden gebruikt als drager voor elektronische circuits. Verder is het licht, flexibel, recyclebaar en goedkoop. Elektriciteit wek je op door twee vellen behandeld papier op elkaar te drukken. Dit principe van elektrostatische inductie is krachtig genoeg om met het herhaaldelijk indrukken van een stukje papier van 2 x 2 centimeter voldoende stroom op te wekken voor een klein LCD-scherm.

Waarom ben ik hier nu zo enthousiast over? Vanwege de mogelijkheden! Omdat het materiaal doorzichtig is kunnen transistors een alarm laten afgaan, waardoor het kan dienen als beveiliging voor waardevolle kunstwerken, verpakkingen en documenten. Omdat het zo licht en sterk is kunnen rotorbladen van windmolens vele malen groter worden gemaakt, lichtere en sterkere vliegtuigen. Omdat het zo geleidend is kunnen zonnepanelen en accu’s worden verbeterd, ramen worden grote beeldschermen, nieuwe toepassingen in textiel. Omdat het energie opwekt kan het gebruikt worden om boeken, kaarten, tijdschriften en speelgoed interactief te maken.

En de basis? Papier natuurlijk! De duurzame en hernieuwbare grondstof die biologisch afbreekbaar is en niet vervuilt. Fantastisch toch?

Wicher Deddens
is mede-eigenaar en directeur van
TekstBeeld print+media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"13022","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */